Sezona je cvekle, pa bi ovo povrće trebalo što češće nalaziti na našem jelovniku, sveže ili u teglama.

Cvekla sadrži dosta šećera, pa će biti ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan izbor ako pazite na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija!

Snižava pritisak– Visoki pritisak jedan je od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema u svetu: prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija uzrokuje gotovo 13 posto smrti. Bogata je zdravim nitratima koji širi krvne žile i snižava pritisak. Istraživanje sprovedeno pre dve godine pokazalo je da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sirove cvekle na dan da u roku od samo dve nedelje pritisak padne na prihvatljive vrednosti.

Daje energiju- Kako cvekla širi krvne sudove, kiseonik lakše dopire do mišića, što znači da imamo više energije i više izdržljivosti. To je posebno važno za sportiste, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Uzmite sok od sveže cvekle sat pre odlaska u teretanu ili na trčanje i uverićete se sami. Nije ni čudo što su stari Rimljani voleli na iskap da popiju čašu isceđene cvekle pre seksa.

Poboljšava rad mozga- Cvekla napaja kiseonikom mišiće kao i mozak, pa će poboljšati kognitivne funkcije- razmišljaćete brže i bistrije.

Leči anemiju- Samo jedna šoljica sirove ili iseckane cvekle na dan povećaće broj crvenih krvnih zrnaca u telu. Ona obiluje gvožđem, vitaminom C.

UPOZORENJE- Ako primetite da vam je mokraća ružičasta, ne paničite: to nije krv, nego cvekla koju ste pojeli! Takođe, ona može u crveno da oboji i stolicu.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments