Foto: New York Post

Četiri miliona dece širom sveta godišnje razvije astmu zbog zagađenja u saobraćaju, procenilo je veliko istraživanje akademika sa Unierziteta Džordž Vašington. Stručnjaci su podeljeni šta tačno uzrokuje astmu, ali izlaganje zagađenju u detinjstvu povećava rizik, jer oštećuje pluća.

Autizam- Deca koja žive u jako zagađenim delovima Šangaja imaju 86 posto veće šanse za razvoj autizma, otkrili su istraživači sa Univerziteta Monaš u Australiji. Autor studije dr Juming Guo rekao je: “Mozak male dece koja se još razvijaju osetljiviji je na toksine u okolini.”

Autizam; foto: Good Housekeeping

Prevremeno starenje– Ialijanski naučnici sa Unievrziteta u Modeni rekli su kako veruju da zagađenje ubrzava starenje kod žena, baš kao i pušenje, što znači da im brže ponestaje jajnih ćelija. Istraživanje se temeljilo na tome što su otkrili da gotovo dve trećine žena koje imaju nisku ‘rezervu’ jajnih ćelija redovno udiše zagađeni vazduh.

Lošija sperma- Istraživači sa Univerziteta u Sao Paulu otkrili su da su miševi izloženi toksičnom vazduhu imali spermu lošijeg kvalitete u poređenju s onima koji su udisali čist vazduh.

Menjanje strukture mozga- Zagađenje može promeniti strukturu dečjeg mozga, kako bi to učinilo i zanemarivanje, utvrdili su sa Univerziteta u Sinsinatiju. Njihova studija na 14 dece utvrdila je da je stopa anksioznosti viša među onima koji su izloženi većem nivou zagađenja.

Razvijanje psihoze- U martu su istraživači iz Londona povezali zagađen vazduh s intenzivnom paranojom i nepostojećim glasovima kod mladih.

Erektilna disfunkcija- Muškarci koji žive blizu puteva imaju veću verovatnoću da će imati poteškoća s erekcijom zbog izloženosti zagađenju, pokazalo je istraživanje sa kineskog sveučilišta Guangdžou u februaru. Otrovne pare smanjile su protok krvi u genitalije, pokazuju ispitivanja na pacovima i dovela ih u rizik od razvoja erektilne disfunkcije.

Lošije pamćenje- Dečaci do deset godina starosti, koji su u materici bili izloženi većem nivou zagađenih čestica, lošije su prošli na testovima pamćenja, otkrili su istraživači Instituta za globalno zdravlje u Barseloni.

Autor: nsuzivo.rs

Izvor: missmama

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments