Svaki put kada nešto pomislimo, to izaziva određenu emociju koja pokreće određenu reakciju tela…

I nauka novijeg vremena prepoznaje da pomoću misli i emocija možemo upravljati telom i zdravljem. Time se bavi psihoneuroimunologija, grana nauke koja proučava povezanost emocija sa delovanjem imunog, nervnog i endokrinog sastava. Moglo bi se reći da su misli i emocije prvi korak prema reakcijama tela.

Tako nam se, zbog ljutnje napinju mišići, a krvni pritisak raste; tuga uzrokuje suze koje nas mogu opustiti; sreća izaziva smeh koji nas može energetski napuniti… Jednako tako, kada smo prestrašeni ili nervozni, usta nam se suše, a dlanovi znoje. Kako menjamo svoje misli, tako će se promeniti i telesne reakcije na njih, smatraju ajurvedski mudraci koji su oduvek isticali da um upravlja telom. Um je odgovoran za percepciju, razmišljanje, razumevanje i odlučivanje.

Emocionalni toksini

Negativno razmišljanje, slabi ojas (snagu), tejas (unutrašnji sjaj) i pranu (životnu energiju), a na fizičkoj bazi imuni sistem, slezinu i ostale, za život važne organe. Takođe, ova znanja na negativne osećaje gledaju kao na emocionalne toksine.

Ako ih ne izbacimo iz tela unutar određenog vremena, mogu uzrokovati razvoj duševnih poremećaja, poput nervoze ili depresije. Ako ova stanja i nakon toga nastavimo ignorisati, lako je moguće da će se razviti u teže duševne poremećaje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments