Kamilica svoj nežan izgled kompenzuje snažnim isceljujućim delovanjem– toliko moćnim da se trenutno ispituje njeno regenerativno delovanje na suvu i nadraženu kožu tokom i nakon terapije zračenja.

Dobro je poznata biljka naših baka koje su, ako ništa drugo, znale da skuvaju dobar čaj od kamilice– napitak koji pomaže bilo da je pitanju nesanica, bolovi u stomaku ili neka druga boljka.

Kamilica potiče iz biljne porodice Asteraceae. Voli sunce, pa raste na suvim i toplim područjima. Cvet joj je posebno lepog mirisa. Ubraja se u lekovito bilje još od davnina. Njena upotreba u narodnoj medicini seže daleko u istoriju– još su Egipćani i Grci dobro poznavali njena lekovita svojstva i delovanje, tako je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju lekovitu biljku.

Od kamilice se koriste njene cvetne glavice i eterično ulje.

Njene osušene, mirisne glavice mogu poslužiti kao izvrstan prirodni piling koji možete vrlo jednostavno napraviti. Cvetiće kamilice rastrljajte u tučku, lagano ih usitnite pa pomešajte s odgovarajućom količinom macerata nevena i to je to– tretman može početi.

Ovaj piling je vrlo blag, može se koristiti i za lice i za telo, za sve tipove kože. Od cvetova kamilice možete praviti i obloge i kupke. Njihovo najizraženije delovanje je antiseptično i protivupalno pa mogu pomoći u tretmanu većine kožnih upalnih procesa, ujedno će delovati protiv bolova, nesanice i nervoze, a odlični su za negu osetljive kože.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments