Čak 80 posto imunoloških ćelija je u probavnom sastavu i potvrđene su blagodeti kiselih namirnica, naročito kiselog kupusa!

U kašičici kiselog kupusa nalaze se trilioni probiotika i enzima koji snažno deluju u prevenciji raka, rekla je Laura Bond i dodala: Čak 80 posto imunoloških ćelija nalazi se u crevima, pa je briga o zdravim bakterijama izuzetno važna za sve ljude.

“Tu bih izdvojila studiju Univerziteta Mičigen u kojem su naučnici istraživali koliko zdrave crevne bakterije pomažu ljudima koji idu na hemioterapiju. Testiranje su radili na miševima koji su uspeli, zahvaljujući dobrim bakterijama, da prežive smrtonosne doze hemioterapije” kaže Bond.

Sok kiselog kupusa sadrži bakterije mlečno kiselinskog vrenja koje su saveznik zdrave i uravnotežene humane mikrobiome. Uz obilje vitamina (B12,C,A) ima i minerale i enzime koji su oduvek predlagani pacijentima sa probavnim smetnjama.

Važno je ne preterivati sa unosom kupusa ako imate problema sa radom štitne žlezde. Oprez je potreban i kod ljudi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom (zbog visokog sadržaja natrijuma). Kuvanjem se kiseli kupus osiromašuje jer obiluje vitaminima koji nisu postojani na visokim temperaturama, a dugim kuvanjem kiseli kupus postaje teži za  probavu.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments