Koliko nikotin ostaje u telu nakon prestanka pušenja?

       

Telo za vreme pušenja jedne cigarete apsorbira do 90 posto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo duže nego što osoba oseti njegove efekte.

Dva sata nakon što nikotin uđe u telo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata telo ostaje bez pola unesenog nikotina te mu je potrebna nova doza.

Ulaskom u telo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uključujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se s vremenom izlučuju u urinu. Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, noktima i kosi pušača.

Kako bi količina kotinina u telu pušača bila u jednakoj količini osobe koja nije pušač, potrebno je čak dve nedelje, a mnogo više nedelja je potrebno kako bi se relativno uravnotežila.

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje zavisni. Ali sugerišu emocionalnu vezanost za pušenje.

Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori par dana do par nedelja nakon pušenja. Prva nedelja je najčešće najteža, a simptomi se smanjuju u dolazećim nedeljama. Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tela, osobe i dalje mogu osećati psihološku potrebu za pušenjem.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments