Rukola za zdrav organizam

       

Rukola (lat. Eruca vesicaria) je višegodišnje kupusasto (cruciferous) povrće koje na različite načine doprinosi našem zdravlju.

Kao jestiva biljka uzgaja se na Mediteranu još od rimskog doba.

Rukola se najčešće dodaje u salate jer pojačava ukus. Mladi listovi rikule imaju blaži ukus, dok zreli listovi imaju više gorkast.

Konzumacija rukole može poboljšati zdravlje na brojne načine:

  • Snižava pritisak- 100 g sadrži više od 250 ml nitrata koji doprinosi snižavanju pritiska.
  • Doprinosi prevenciji karcinoma- sadrži sulforafan za koji se smatra da pomaže u prevenciji i borbi protiv karcinoma. Sadrži i hlorofil koji štiti telo od slobodnih radikala.
  • Preveniše osteoporozu- dovoljne količine vitamina K poboljšava apsorpciju kalcijuma i doprinosi zdravlju kostiju.
  • Doprinosi zdravlju očiju- hrana bogata vitaminom A i K doprinosi zdravlju očiju i štiti ih od bolesti.

Rukolu je najbolje posaditi u proleće, po mogućnosti u bašti gde može dobijati dovoljno sunca. Voli zemlju koja ima dobru odvodnju, a potrebna su joj barem 3 sata sunca dnevno.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: