Naučnici su utvrdili da rešavanje osmosmerki i ukrštenica povoljno utiče na naše mentalno zdravlje. 

Pored toga što su ukrštenica glavni vid zabave starijih ljudi, one ipak nisu samo puko “ubijanje” vremena. Stoga, razmislite da i vi počnete da sledite primer svojih roditelja ili baba i deda.

Raspoloženje

Naučnici su pokazali da rešavanje ukrštenica i konačno završavanje neke ukrštenice, utiče na osećaj zadovoljstva u mozgu. Samim tim, telo luči dopamin- hormon zadovoljstva. Iz tog razloga, ovaj hobi poboljšava raspoloženje i utiče i na motivaciju.

Alchajmer i demencija

Jedna studija dokazala je da mentalna stimulacija utiče na smanjenje rizika od neuroloških poremećaja poput demencije ili Alchajmera. U mentalne stimulacije spada i rešavanje ukrštenica, što smanjuje lučenje proteina odgovornih za Alchajmerovu bolest.

Uklanjaju stres

Pored toga što su ukrštenice zabavne, one nam omogućavaju “vreme za sebe”. Istraživanja supokazala da intelektualno zahtevne aktivnosti efektivnije uklanjaju anksioznost od gledanja televizije ili šopinga.

 

Verbalne veštine

Mentalni zadatak kakav je slaganje reči pomaže i kod naših govornih veština. Irska studija, u kojoj su studenti slagali jednostavne puzle, pokazale je da su im se verbalne veštine drastičnopoboljšale, za razliku od onih koji nisu slagali puzle.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments