Претрага
Претрага
Close this search box.

ZDRAVSTVENI HOROR SE KRIJE IZA DECENIJA STARIH NOVOGODIŠNJIH UKRASA Evo kako ŠTETE vašem zdravlju

Foto: Pixabay

Ukrašavanje jelke, kačenje venca na vrata i zakačenje čarapa su magični deo Božića. Ali, kakav uticaj naše decenijama stare božićne dekoracije mogu imati na zdravlje?

BUĐ

Vlažno potkrovlje i prostori za skladištenje ukrasa i jelke mogu dovesti do toga da budu puni plesni.

Ako se ne održavaju čistim i pravilno čuvaju, mogli bi da postanu vlažni i prašnjavi- što bi potencijalno moglo postati leglo buđi. Ona može da iritira oči i kožu, da izazove kašalj i začepljen nos ili curenje iz nosa. Takođe, može da izazove izbijanje bilo koje alergije ili da utiče na astmatičare što u najgorim slučajevima može dovesti do respiratornih problema.

Stručnjaci ističu da izbor veštačke jelke može biti najbolji izbor ako postoje alergije u kući, jer pravo drveće može da poveća spore plesni u vazduhu, posebno kada je hladno i kada su prozori uglavnom zatvoreni.

Foto: Pixabay

PRAŠINA

Stavljanje božićnih ukrasa bez čišćenja prašine i njihovog prethodnog čišćenja moglo bi biti jako loše za vaše zdravlje.

Dekoracije privlače prašinu i prljavštinu iz vazduha. Na ukrase na vašem drvetu će se najverovatnije naći prašina i ako ih imate- dlake kućnih ljubimaca, jer oni lebde u vazduhu i lepe se za bilo koju površinu.“

Gde okačite ukrase će uticati na prljavštinu i opasnosti na njima.

Ako imate božićne ukrase u svojoj kuhinji, onda će oni pokupiti čestice masti iz vazduha. Prašina se tada lepi za masnoću, što ih čini još težim za čišćenje.  A prašina nije samo neprijatna za čišćenje, već ima i ozbiljne zdravstvene implikacije.

Jedna od najčešćih reakcija na prašinu je kijanje, ali takođe može da izazove kašalj i iritaciju očiju, i može izazvati napad kod onih koji pate od astme. Dugotrajno izlaganje prašini može biti štetno, posebno za ljude sa postojećim zdravstvenim stanjima kao što su srčana oboljenja ili emfizem, objašnjavaju stručnjaci za Dejli mejl.

Foto: Pixabay

ŠTETOČINE

Prave božićne jelke ili venci će nesumnjivo sadržati bube i insekte. Većina ovih štetočina ne predstavlja opasnost za vas ili zdravlje vaše porodice i mnogi će umreti u roku od nekoliko dana nakon što su u toplom okruženju. Ali, druge štetočine mogu izazvati probleme.

Kada čuvate ukrase posle Božića, stavite ih u jake plastične posude sa poklopcima, a ne u kartonske kutije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti