Foto: Coveteur

Domovi poznatih uvek imaju ovaj detalj koji odiše luksuzom, a zapravo je vrlo pristupačan i možemo ga i mi primeniti.

Utvrđeno je da biofilni dizajn – povezivanje sa prirodom kroz dekor – poboljšava naše blagostanje. Ali da li ste znali da postoje biljke koje možemo gajiti u domu, koje osim što podižu raspoloženje, takođe čine da vaš prostor izgleda luksuznije?

„Zanimljive biljke mogu dodati skulpturalni, organski kvalitet sobi ili stolu, kaže dizajner Džef Endrjuz. Posedovanje živog elementa kao dela vinjete dodaje određenu energiju prostoru i pošto se oni stalno menjaju, postoji element iznenađenja koji se razvija.“

„Po mom mišljenju nijedna soba nije potpuna bez neke vrste biljke“, kaže dizajnerka enterijera Sara Šerman Samjuel. I obično što je veća, to bolje.

Ovo su biljke koje najpoznatiji dizajneri koriste kako bi sobe izgledale bogatije, dajući elegantan i prefinjen izgled vašem dekoru:

1. Šeflera

Kišobran drvo, odnosno šeflera (poznata i kao biljka suncobran ili patuljasto drvo kišobrana) najbolje uspeva na indirektnom svetlu, ali će i dalje rasti – iako sporije – na direktnom svetlu. Idealna je za zatvorene prostore, što je čini jednom od najboljih drvenastih biljaka za uzgoj u saksijama.

Foto: Shutterstock

2. Drvo masline

Prelepo drvo masline je popularan izbor među dizajnerima i stilistima za ulepšavanje svakog prostora. A ako imate dovoljno veliku sobu prepunu direktnog svetla, ovo bi bio pun pogodak. Dizajnerka Mari Flanigan kaže: „Drvo je najbolje locirati u uglu kako bi dodalo dubinu i zanimljiviji izgled u inače prazan prostor. Volim da koristim stabla masline jer imaju prelepo lišće i teksturu. Listovi su mali i retki, što je idealno. Dalje, prelepa, prirodna boja drveta je komplementarna skoro svakoj paleti boja enterijera.“

Ako volite izgled maslinovog drveta, ali nemate dovoljno prostora, možete da upotrebite manju verziju na konzoli ili stočiću koji bi mu dali na visini.

3. Dracaena reflexa

Jedna od mojih omiljenih sobnih biljaka je Dracaena Refleksa, kaže Džef Endruz. Imam jednu koju zovem „plantelabra“ jer podseća na starinski kandelabar. Postavite svoju biljku u prelepu saksiju – ovo je ključno za postizanje vizuelno višeg prostora, kaže Džef.

On komentariše: „Volim da koristim starinsku grnčariju iz moje kolekcije za biljke. Vaze, zanimljive saksije, pa čak i činije izgledaju neverovatno sa hladnim biljkama, orhidejama ili sukulentima. Za mene je posuda važna koliko i ono što se u njoj nalazi.

4. Fikus lirata

Ovo stablo ima izuzetno luksuzan izgled sa svojim velikim, jakim venama i sjajnim tamnozelenim listovima. Obično može narasti između metar i po, do dva metra, što ga čini idealnim za ugao dnevne sobe. Omiljena je i dizajnerima i slavnim ličnostima – Megan i Hari imaju jednu u svom domu u Montesitu.

Foto: Shutterstock

5. Drvo crne masline (shady lady)

Upravo ovo drvo se nalazi u domu većine poznatih ličnosti poput Gvinet Paltrou, ali i najvećeg broja najboljih dizajnera. Omiljeno je jer pomaže da se stvori pravi osećaj harmonične topline, pošto je visoko, ali i kraljevski elegantno, i daće osećaj luksuza velikoj spavaćoj, dnevnoj sobi ili trpezariji.

Iako ovo nije maslinovo drvo, uprkos svom nadimku.

Drvo crne masline zaista je odličan ukras u zatvorenom prostoru i kada je u saksiji, i obično je malo tolerantnije na različite svetlosne uslove u poređenju sa tradicionalnim stablima masline.

zadovoljna.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments