Kanada: Ukida se termin “otac” i “majka” u službenim formularima

Kanada je odlučila da termine “otac” i “majka” zameni sa “roditelji” u službenim formularima, a ima i nameru da izbaci iz službene korespondencije upotrebu termina “gospodin” ili “gospođa”, osim ako to osoba sama ne zatraži.

“Kanadska vlada je odlučila da staci neutralan rod u sve svoje obrasce”, objašnjeno je u Ministarstvu za porodicu.

Ta odluka je donesena jer dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”. Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj hteo da izvadi   potvrdu socijalnog osiguranja za njihovo dete, za koju je  trebalo odrediti ko je otac, a ko majka. Odsad će se samo tražiti imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise sa “Gospodine” ili “Gospođo”, više nema roda, a pisma se jednostavno šalju na ime osobe.

U telefonskim razgovorima, radnici državnih institucija moraće da počnu razgovor sa pitanjem kako osoba želi da joj se obraća. Te mere su deo politike liberalne vlade premijera Džastina Trudoa, kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i na međunarodnom nivou.

Izvor: vecernji.hr

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!