Nemačka: Nedostaje 17.000 medicinskih radnika

Novi ministar zdravstva Nemačke Jens Špan, drastičan manjak medicinskih radnika u Nemačkoj želi da ublaži pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evrpske unije, prenose nemački mediji.

„U Nemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 radnika u sektoru tuđe nege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, i pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i medicinske sestare i tehničare iz susednih zemalja EU”,  rekao je Jens Špan.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva.

Plate najamnih radnika u zdravstvu su niže

Nemački dnevni list  objavio je odgovor savezne Agencije za zapošljavanje na upit Poslaničkog kluba Levice u Bundestagu  u kom stoji da je prošle godine  širom Nemačke angažovano 10.181 najamnih radnika u zdravstvu, medicinskoj nezi, hitnoj službi i akušerstvu. Godine 2014. ovaj broj je iznosio 7.374. U oblasti gerijatrijske nege 2017. godine angažovano je više od 7.500 najamnih radnika, a tri godine ranije – 5.850, piše DW.

Najamni radnici i u ovoj branši zarađuju mnogo manje od regularno zaposlenih. Kada je u pitanju puno radno vreme, mesečna bruto plata u oblasti negovateljstva, hitne službe ili akušerstva krajem 2016. godine iznosila je 3.203 evra, a za najamne radnike plata je bila manja i iznosila je 2.579 evra.

Bruto mesečna plata za zaposlene u gerijatrijskoj nezi za puno radno vreme iznosila je krajem 2016. godine 2.436 evra, a za najamne radnike 2.131 evra.

Izvor: vecernji.hr

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!