Danas je Međunarodni dan šuma

Međunarodni dan šuma koji se obeležava 21. marta je prilika da se podsetimo značaja ovog resursa i potrebe njegove zaštite i očuvanja. Šume ne pružaju samo materijalnu korist, već i ono što često zaboravljamo, a to su brojne opštekorisne funkcije zdravstvena, zaštitna, rekreativna i druge, navode u preduzeću Vojvodinašume.

JP „Vojvodinašume“ obeležava ovaj dan aktivnostima čiji je cilj da se doprinese povećanju svesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Najvažniji akteri u obeležavanju ovog važnog datuma su najmlađi odnosno učenici osnovnih i srednjih škola iz mnogih naseljenih mesta u Vojvodini sa kojima  JP „Vojvodinašume“ planira više zajedničkih aktivnosti na različitim lokacijama.

Iako je poslednji ovosezonski sneg mozda donekle odložio planirane aktivnosti, najveći broj njih će ipak biti održan, a zaposleni JP „Vojvodinašume“ će ovom prilikom u učionicama, ali i na terenu, najmlađim sugrađanima ukazali na značaj šuma, ne samo za čoveka, već i za biljni i životinjski svet.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma.

Odlučeno je da se ovaj datum ubuduće obeležava svake godine počev od 2013. godine, u cilju jačanja svesti javnosti o neophodnosti održivog upravljanja, zaštite i održivog razvoja svih tipova šuma u korist sadašnjih i budućih generacija.

autor: nsuzivo.rs/vojvodinasume.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

1 Komentar u "Danas je Međunarodni dan šuma"

najnoviji najstariji najviše glasova
Miodrag Nikolić

VOJVODINAŠUME SLAVE KAD SE NEMILICE SEČE I UNIŠAVA FRUŠKA GORA I BIVŠI NACIONALNI PARK PRETVARA U GOLET – ZAISTA PRAVI MOMENAT ZA SVEČANOST. VI SE USTVARI TIME IZRUGUJETE PLANINARIMA I LJUBITELJIMA FRUŠKE GORE.