Претрага
Претрага
Close this search box.

Pavle je lik iz knjige koji će mališane naučiti grafomotorici, a njegov tvorac je jedna Ivana

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svoje vežbe i radove pretočila je u knjigu “Pavle i njegovo koferče u svetu grafomotorike”. Edukativnim pričama sa kreativnim zadacima za predškolce Ivana Kobilarov, vaspitač u “Radosnom detinjstvu”, uči decu finoj motorici

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja, a njen razvoj započinje sa 18 meseci i traje do poslaska u školu. To je veština koja se razvija, ali i uči, ističe Ivana.

“Zdravo drugari. Moje ime je Pavle. Moja omiljena igračka je koferče. Sigurno i vi imate svoju omiljenu igračku. U moje koferče može da stane puno stvari. Zato ga svuda nosim sa sobom. U njemu se nalazi mnogo sitnica i zato meni nikada nije dosadno. Samo ga otvorim i igra za mene može da počne”. Ovo je početak knjige koju će obožavati mališani, ali i uz nju vežbati pravilno držanje olovke u ruci.

-Ono što je specifično je da sam sa svojom prvom knjigom izašla kao samostalni izdavač. Imala sam promociju u “Svilari”, što mi je bilo važno jer me za nju vežu lepe uspomene- rekla je Ivana koja je tamo držala likovno-edukativne radionice.

U knjizi se mogu naći i istorijske ličnosti, poput Vuka Karadžića i Pabla Pikasa; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Moja knjiga je namenjena deci od 5. do 8. godine, jer vrlo često deca u prvom razredu imaju problem sa pisanjem. Sve vežbe su kreativnog karaktera, jer je ona mnogo razvijenija na predškolskom uzrastu i zato sam odlučila da povežem te dve bitne stvari- rekla je za NS Uživo Ivana.

Grafomotoričke vežbe se rade oko 20 minuta na predškolskom uzrastu, a sagovornica ističe da je veoma bitno da se vežbe u knjizi rade redosledom kojim su poređane zbog težine zadataka.

-Prve vežbe su fraktali, koji se koriste i u terapeutske svrhe. Nakon toga njih radovi sa lenjirom, a ima i seckanja i lepljenja. Sve su to stvari koje umirujuće deluju na decu- objasnila je autorka knjige “Pavle i njegovo koferče u svetu motorike”.

Knjiga se može naručiti preko Instagram profila U svetu grafomotorike, ali i kupiti u knjižari Kozikas na Podbari.

Uz ovu knjigu porodica provodi zajedničko toplo vreme, deca povećavaju rečnik, ali i roditelji usmeravaju dete da samo radi. Knjiga, upotpunjena ilustracijama Mladena Oljače, ima i edukativni karakter. U njoj vidimo značaj porodice, jer se spominju Pavlova mama i baka, ali i istorijske ličnosti poput Zaharija Orfelina, Vuka Karadžića, Pabla Pikasa.

Grafomotorika se deli na krupnu, koja se razvija sa prvim pokretima kada deca pokušavaju da uzmu zvečku ili kocku, i finu motoriku, koju će podsticati ova zbirka Ivaninih radova. Inspiracija su joj deca, a svoje iskustvo od deset godina kao vaspitača iskoristiće da svoje znanje, veštine i praksu pretoči u još dve knjige.

Knjiga je namenjena deci od 5. do 8. godine; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grafomotorika se deli na krupnu, koja se razvija sa prvim pokretima kada deca pokušavaju da uzmu zvečku ili kocku.

-Često kažu da dete nije puzalo i da to nema veze. Ima veze. To se odražava u prvom razredu kada dete krene u školu, jer imaju problem sa korelacijom oko-ruka. Deca treba samostalno da jedu, da se sami obuvaju, presvlače, jer sve to podstiče tu finu motoriku- rekla je Ivana.

U te vežbe spadaju i igre testom, uklapalice, bockalice, cepkanje, seckanje i to su aktivnosti koje treba ponuditi deci za razvoj prstića.

Knjiga sadrži različite zadatke za predškolce; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Knjiga se može naručiti preko Instagram profila U svetu grafomotorike, ali i kupiti u knjižari Kozikas na Podbari.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti