U ovom malom bobičastom plodu mnogo je antioksidanasa koji usporavaju starenje ćelija, ali to nije jedina blagodet koju donose jagode.
Počela je sezona jagoda. Crvenih, slatkih, sočnih. I nisu samo raj za čulo ukusa, već i pravi izvor vitamina, minerala i lekovitih sastojaka. Sadrže velike količine gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C. Ujedno su i idealna užina.
– Jagoda spada u kategoriju voća s minimalno kalorija. Sto grama, recimo, baštenskih jagoda sadrži samo 36 kalorija – kaže nutricionistkinja Milka Raičević i otkriva šest razloga zašto u sezoni svakodnevno treba da jedemo jagode.
Riznica antioksidanasa
Jagode su prava mala riznica antioksidanasa. Četvrte su po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom ovih molekula koji štite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i sprečavaju mnoge bolesti.
Izvor vitamina C
Odličan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežnu žlezdu, poznatu i kao žlezda stresa, a ona zahteva veću količinu vitamina C od svih organa u telu.
Regulišu šećer u krvi
Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi.
Deluju protivupalno
Jagode imaju antiupalno dejstvo i ublažavaju bol. Naučno je dokazano da smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta nedeljno kako biste smanjili rizik od upala.
Normalizuju krvni pritisak
U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma, koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog učinka natrijuma. Jagode pripadaju grupi najzdravije hrane za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), koji uzrokuje začepljenje arterija.
Pune su flavonoida
Njihovi flavonoidi se bore s malignim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože, pa se preporučuju kao pomoćno sredstvo kod onkoloških bolesti.
Zdrav i ukusan smuti
POTREBNO JE: 250 grama jagoda, ½ banane, 1,5 kašike voćnog sirupa, 1 kašičica soka od limuna, 250 ml hladne gazirane vode
PRIPREMA: Izblendirajte prvo jagode sa vodom, potom dodajte limun, sirup i bananu. Ovaj odnos po ukusu možete da promenite dodajući više soka, a manje vode. Za slađi smuti dodajte kašičicu meda.
zena.blic.rs