Претрага
Претрага
Close this search box.

Ako ste pušač podložniji ste hospitalizaciji zbog kovida

Foto: Verywell Health

Verovatnoća da će pušači završiti na lečenju u bolnici zbog posledica koronavirusa veća je za 80 nego nepušači, a znatno je veća i verovatnoća da će od posledica te bolesti umreti u odnosu na nepušače, pokazalo je istraživanje.

Studiju su sproveli naučnici s Oksforda. U istraživanje je bilo uključeno 412 469 ljudi. Među njima je 1649 osoba bilo pozitivno na koronavirus, 968 ih je primljeno u bolnicu, a 444 je umrlo.

Većina, odnosno 57 posto od ukupnog broja uključenih u istraživanje nikad nije pušila, 37 posto su bili bivši pušači, a četiri posto učesnika istraživanja je pušilo za vreme trajanja studije.

Rezultati su pokazali da, u poređenju s onima koji nikad nisu pušili, rizik od hospitalizacije kod sadašnjih pušača zbog kovida iznosi 80 posto. Studija je pokazala i da je kod osoba koje puše od jedne do devet cigareta uočena je dvostruko veća verovatnoća od smrtnog ishoda od korone u odnosu na nepušače. Kod onih koji puše od 10 do 19 cigareta verovatnoća je čak šest puta veća. Kod teških pušača, koji puše više od 20 cigareta dnevno, rizik je još veći.

– Naši rezultati ukazuju na to da je pušenje povezano s rizikom od razvoja teškog kovida baš kao što ono utiče na zdravlje srca, nastanak raznih vrsta tumora i svih ostalih stanja s kojima je pušenje povezano- rekao vođa istraživanja dr Ešli Klift, dodavši da bi “sada bilo pravo vreme da se odluče na prestanak pušenja”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nervozni pusac...
20.10.2021 11:56

a gde su rezultati koliko se vakcinisanih (trecom dozom) ponovo zarazilo ili koliko je njih umrlo iako je bilo vakcinisano, a koliko nevakcinisanih?

Povezane vesti