Претрага
Претрага
Close this search box.

Prodaja marihuane skočila u Holandiji, uzrok- koronavirus

Foto: Booska-P

Nakon uvođenja prvog karantene u Holandiji u martu 2020. godine, ljubitelji marihuane počeli su da paniče da neće moći da dođu do nje. Međutim, dok su restorani i noćni klubovi ostali zatvoreni, marihuana se u kafićima mogla kupiti “za poneti”.

Samo u Hagu, administrativnom sedištu, radi tridesetak kafića koji prodaju kanabis.

-Pre su ljudi išli u klubove, ali sada kada je sve zatvoreno ostaju kod kuće gde puše više- rekla je Karmelita, vlasnica jednog kafića, i dodala da među klijentelom ima i domaćice koje kupuju kanabis za bolji san.

Istraživanje Trimbosa, istraživačkog instituta o mentalnom zdravlju i zavisnostima, pokazalo je da je 90 posto holandijskih korisnika kanabisa pušilo jednako ili više od početka pandemije. Tri četvrtine čak svaki dan. Sličan porast u korišćenju duvanskih proizvoda i opijuma zabeležen je u doba drugih pošasti, poput kuge.

Foto: Harris Bricken

-Kovid je nama dobar. Pre pandemije u kafić je dolazilo do 350 kupaca dnevno. Danas ih je za trećinu više. Jedini srećni zbog kovida su kafići s marihuanom- rekla je Karmelita za AFP.

Od 1976. godine u Holandiji je dopušteno pušenje hašiša i marihuane koji se mogu kupiti u specijalizovanim kafićima, ali je njeno uzgajanje nelegalno.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti