Претрага
Претрага
Close this search box.

Britanska studija: Novac je najčešći uzrok nesuglasica među parovima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novac je najčešći uzrok nesuglasica i svađa među parovima, pokazalo je britansko istraživanje.

Skoro dve trećine ili 62 odsto ispitanika priznalo je da se najčešće svađaju sa partnerom zbog nesuglasica oko novca, prema Rojal Londonskoj penzionoj i investicionoj kompaniji.

Najčešći argument je da druga osoba „previše troši“, prema rezultatima objavljenim uoči Dana zaljubljenih 14. februara.

Trećina ili 33 odsto ispitanika veruje da su nekompatibilni sa svojim partnerom kada je reč o potrošnji i štednji, pokazalo je istraživanje.

Jedna od četiri osobe u vezi (24 odsto) misli da je njihov partner neodgovoran prema novcu, a trećina (33 odsto) krije finansijske informacije od partnera. To se odnosi na skrivanje podataka o sopstvenoj ušteđevini, ali i o dugovima.

Jedna petina ili 20 odsto ispitanika, koji smatraju da se njihov partner neodgovorno odnosi prema novcu, poseduju sopstveni „crni fond“.

Istraživanje je takođe pokazalo da tri četvrtine (76 odsto) parova drži deo ili ceo prihod na posebnom bankovnom računu. Otprilike jedna trećina (35 odsto) ispitanika sav novac drži na odvojenim računima, a samo 24 odsto parova ima sav novac na zajedničkom računu.

Istraživanje je sprovedeno na 2.000 ljudi iz cele Velike Britanije. „Iako tema novca i prihoda nije ni najpopularnija ni najromantičnija među partnerima, ako ne pričate o tome šta svi žele sa svojim prihodima i kako žele da upravljaju svojim novcem, to će verovatno rezultirati još više nesuglasica i sporova“, rekla je Sara Penels, Kraljevski londonski stručnjak za finansije.

-Istovremeno, veoma je važno da se pitanje finansijskih briga ne zadrži ispod površine. Otvoren razgovor o trošenju novca i finansijskim ciljevima pomoći će parovima da izgrade finansijski sigurnu budućnost- zaključila je ona.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti