Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD – GRAD BICIKLISTA: “Novosađani vole da voze bicikl, svake godine se broj dvotočkaša na ulicama uvećava za čak 10 odsto”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedna od prednosti Novog Sada je to što se svuda može brzo stići, s jednog kraja grada na drugi vam treba najviše pola sata, te je mnogima bicikl omiljeno prevozno sredstvo. A kako Novosađanima ne predstavlja problem da dvotočkašem obilaze grad i po hladnijem vremenu, Srpska Atina sve više podseća na severnoevropske gradove u kojima je kultura vožnje bicikla na zavidnom nivou. Donosimo vam šest razloga zbog kojih ćete voleti da vozite bicikl u našem gradu. Zapedalimo!

#1 Biciklistička kultura za ponos

Novosađani vole da voze bicikl, svake godine se broj dvotočkaša na ulicama uvećava za čak 10 odsto, a o prednostima vožnje bicikla, u odnosu na vožnju autom, izlišno je i govoriti, jer je reč o prilično jeftinom prevoznom sredstvu, odličnom za kondiciju, koje ne zagađuje okolinu i ne pravi probleme s parkiranjem.

#2 Svoj bicikl u Novom Sadu možete svuda ostaviti

Kada već pominjemo parking, valja napomenuti da Novi Sad ima čak 184 lokacije na kojima su uređena parkirališta za bicikle. Parking je postavilo i održava Javno komunalno preduzeće Parking servis. Pojedina od najprometnijih parkirališta su pod video-nadzorom, poput onog na Štrandu. Tu će vaš dvotočkaš biti bezbedniji iako je “pod ključem”.

#3 Infrastruktura na zavidnom nivou

Novi Sad važi za jedan od gradova Srbije s najboljom biciklističkom infrastrukturom, a dodatno pogoduje i ravan teren odnosno dobar reljef. Sa gotovo 100 km uređenih staza, zaista svuda možemo stići brzo i bezbedno. Brojači na bici stazama, kojih ima 24 u celom gradu, pokazuju koliko je biciklista prošlo određenu deonicu svakog dana i u toku jedne godine.

#4 Možete istražiti grad na drugačiji način

Bicikl vam omogućava da istražite Novi Sad, zalutate sami i otkrijete sve one skrivene dragulje grada, do kojih je teže doći automobilom ili javnim prevozom. Sa druge strane, tu su i već utvrđene fantastične biciklističke rute, na kojima ćete se bliže upoznati sa svim novosadskim lepotama, a uz to biti i fizički aktivni. Ovde ćete pronaći ideju za rute, shodno vašim interesovanjima.

#5 Ove informacije će služiti svakom biciklisti

JKP Parking servis pruža povoljnu uslugu iznajmljivanja bicikala tokom sezone, od aprila do novembra, a ukoliko vam je bicikl potreban i u timskim mesecima, Fanatic bike i Planet bike, specijalizovane prodavnice za prodaju i servis bicikala, takođe povoljno nudi mogućnost rentiranja tokom cele godine. Ukoliko vam je potrebna popravka vašeg dvotočkaša, tu su Invictabike, Planet bike, Fanatic, Cikloteka, Cyclomania, Vector ili Ris cycling shop u kojima možete i kupiti bicikl. Besplatno će vam proveriti pritisak u gumama i naduvati ih, a uz osmeh i lepu reč čak i zategnuti kočnice. Jer, novosadski je biti kulturan i uslužan.

#6 Novosađanima ne smetaju ni kiša ni sneg

Pre tri godine Novi Sad je proglašen za svetskog prvaka u zimsklom bicikliranju. Tada je procenjeno da oko 1400 Novosađana zimi redovno koristi dvotočkaše za odlazak na posao, u školu, vannastavne aktivnosti… Što bi se reklo, ni za Novosađane nema lošeg vremena, samo ima neadekvatne garderobe koja može pokvariti užitak nekome da vozi bicikl i zimi. Dakle, ono što vam sigurno treba za đir bajsom, po hladnom vremenu jesu kabanica, rukavice, šal oko vrata, kapa da glavu čuva i tople čizme. I slobodno zavrtite pedale!

visitns.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti