Претрага
Претрага
Close this search box.

Bize nije dočekao slavu svog velikog dela: Opera “Karmen” večeras pred novosadskom publikom u SNP

Foto: nsuzivo.rs
Opera Karmen, Žorža Bizea, biće premijerno izvedena večeras pred novosadskom publikom na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta. Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.

Uz dvesta ljudi u horu i orkestru, uz soliste, balet i veliki broj statista, kao i Dečiji hor na čelu sa Vericom Pejić, koji će svoju debitantsku ulogu imati upravo u ovoj postavci. Sem toga, za Pozorište je ovo prilika da se kroz izazov pokaže napredak operskog anasambla.

Žorž Bize bio je francuski kompozitor i pijanista, sa 10 godina primeljen je na Pariski konzervatorijum, a studirao je i u Rimu. Njegovo najpoznatije delo je Karmen, koje je zasnovano na romanu Prosmera Merime. Ova opera nije odmah doživela uspeh, a Bize nije mogao da uživa u slavi koja mu je kasnije donela, jer je samo nekoliko meseci posle prvog izvođenja preminuo u 36. godini.

Prvo izvođenje opere Karmen bilo je u Parizu 3. marta 1875. godine, a u Beogradu bilo je odigrano 6. aprila 1923. godine.

Foto: SNP

Opera Karmen pred novosadskom publikom oživljava u režiji Ozrena Prohića, gostujućeg reditelja iz Hrvatske. Smelo i uzbudljivo, Ozren otvara vrata operi iz 19. veka i daje joj priliku da nastavlja da podstiče na razgovor i dvesta godina kasnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @srpskonarodnopozoriste

Najstarije pozorište u Srbiji hrabro postavlja na scenu ovo delo stavljajući u centar ženu, onu po kojoj opera i nosi ime, Karmen, ženu koja veruje u sudbinu, dok istovremeno uzima život u svoje ruke, vrelog temparamenta, a hladnog srca, uverenje da se slobodom ne trguje, iako je spremna da je skupo plati.

Karmen je opera, ona u kojoj slobodna rođena, slobodna mre. Jer, ako je cena život, nije ljubav – RADI SE O GLAVI.

Prva repriza planirana je 3. oktobra.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti