Претрага
Претрага
Close this search box.

Kako misli dovesti u red- odbacite negativne misli

Foto: Linkedln

Prema Američkom udruženju psihologa, preterano razmišljanje je opisano kao “opsesivno razmišljanje koje uključuje preterane i ponavljajuće misli ili tematiku koja se sukobljava s ostalim oblicima mentlanih aktivnosti”.

Klinička psihološkinja, doktorka Triša Volanin, za Kosmopoliten kaže da su ljudi preplašeni stvarima koje ne mogu da kontrolišu. Takvih je stvari mnogo, pa zato preteranim razmišljanjem pokušavamo da se rešimo straha. Kao rezultat, opsesivno razmišljamo – ni o čemu.

Terapeutkinja Kimberli Vilson kaže da se na sekundu treba- zalediti. Prekinite s onim što radite, zatvorite oči i koncentrišite se na disanje. Kako vam nadolaze misli, pokušajte ih doživeti objektivno, kao da ih gledate na televizijskom ekranu. Nastavite s normalnim disanjem, posmatrajući lične misli pre nego odlučite da otvorite oči i nastavite s poslom koji ste započeli.

Kada duboko disanje i mantre nisu dovoljne, Vilson predlaže svađu protiv stresnih misli koje su zarobljene u vašem mozgu. Pitajte se npr., hoćete li zaista dobiti otkaz ili smanjenje plate, jer ste u poslovnom mejlu imali gramatičku grešku. Odgovor je da nećete. Ponekad, identifikacija mana od strane vaše logike, otpetljava čitavu mrežu zapetljanih negativnih misli i preteranog razmišljanja.

Kada ste shvatili kako u sekundi uništiti previše razmišljanja u vašoj glavi, Kosmopoliten donosi nekoliko saveta o tome kako ih sprečiti u budućnosti.

Nemojte otići na društvene mreže čim ujutro otvorite oči. Dajte svom umu nekoliko minuta da se privikne na buđenje, umijte se, napravite kafu i u miru se razbudite, savetuje Volanin. To će pomoći vašem mozgu prilikom shvatanja o tome šta radite u datom trenutku, pa vas neće zatrpati mnoštvom misli odmah ujutro.

Isprobajte digitalnu detoksikaciju od društvenih mreža. “Pauza od vašeg mobilnog jednom nedeljno, može pomoći pri relaksaciji mozga koji previše razmišlja”, kaže Volanin. Ako vas ova ideja plaši, onda se sklonite na barem nekoliko sati.

Svaki dan napravite nešto fizički, bilo da se radi o treningu ili šetnji. Vežba vas tera da izbacite misli iz glave i tela, pomažući vašem umu da se opusti od svega što ga je uznemirilo, objasnila je Volanin.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti