Претрага
Претрага
Close this search box.

Oporavak nakon porođaja u proseku traje nekoliko nedelja

Foto: TV20 Detroit

Zdravstveni sistem retko pripremi žene za razdoblje posle porođaja, pa su zato suočene s brojnim fizičkim i psihičkim simptomima.

Čak 80% porodilja oseća bol nakon epiziotomije i bol u grudima, a skoro trećina ima urinarnu inkontinenciju.

Manjak informacija, koje sa sobom nosi postporođajno doba, pridonosi nezadovoljstvu prema zdravstvenom osoblju i vodi ka ličnom razočaranju i mogućoj depresiji.

Nakon porođaja materica se vraća u svoju normalnu veličinu i oblik što može uzrokovati bol u stomaku, sličan menstrualnim. Prilikom dojenja novorođenčeta, bol je jača zbog lučenja hormona koji uzrokuje kontrakciju materice.

Foto: Parents

Tokom porođaja dolazi do snažnog rastezanja područja između vagine i anusa, što kasnije bude bolno i osetljivo, pogotovo ukoliko je učinjena epiziotomija (rez kojim se proširi vaginalni otvor). Taj rez se šije i ostanu šavovi koje je potrebno negovati danima posle- prati običnom toplom vodom bez dodatnih sredstava i nežno tapkati peškirom. Za ublažavanje bola i osetljivosti preporučuje se stavljanje hladnih obloga i sedenje na mekanim stolicama s jastukom.

Unos dovoljne količine tečnosti se preporučuje, jer se time razređuje mokraća, pa se tokom mokrenja smanjuje nadražaj i peckanje.

Prvih desetak dana, može se očekivati teže krvarenje i iscedak iz vagine čime se telo u čisti i izbacuje višak krvi i tkiva koji su inače služili ishrani fetusa.

Potrebno je osluškivati svoje telo i ne forsirati se, i odmarati se. Unos dovoljne količine tečnosti su najbitniji, kao i započinjanje s laganim aktivnostima, pa postupno pojačavanje težine i intenziteta.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti