Претрага
Претрага
Close this search box.

DAN DRŽAVNOSTI: Predavanje i projekcija kratkog filma o Kosti Miličeviću

Povodom obeležavanja Dana državnosti, kao i sto godina od smrti umetnika Кoste Miličevića, Spomen-zbirka organizuje u četvrtak, 13. februara u 19 časova predavanje o ovom predstavniku prve generacije stvaralaca koji su pored neposrednog učešća u borbama za oslobođenje otadžbine u Prvom svetskom ratu, zaslužni i za uspostavljanje moderne umetnosti u Srbiji.

U toku večeri biće prikazan i kratkometražni dokumentarni film “Кosta“, zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke i Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Dvanaestominutni film o Кosti Miličeviću, Miodraga Mije Jakšića (scenario i režija) nastao je 1962. godine u produkciji Slavija filma.

Кosta Miličević (3. jun 1877 – 12. februar 1920), jedan je od najznačajnijih predstavnika našeg impresionizma, čije stvaralaštvo karakterišu motivi Savinačke crkve i impresionistički portreti, kao i već tada uobličen slikarski jezik, uočljiv i na slikama iz kolekcije Pavla Beljanskog Crkva Sv. Save i Dečak sa belim šeširom (1913). Ovaj slikar pripada generaciji umetnika koja je uglavnom nestala po završetku Prvog svetskog rata, prethodno otvorivši put za dolazeće generacije naših intimista i slikara poetskog realizma između dva svetska rata.

Ulaz je slobodan.

O novoj postavci Memorijala umetnika

Novom postavkom Memorijala umetnika u 2020. godini Spomen-zbirka obeležava značajne godišnjice pojedinih autora iz kolekcije, predstavnika epohe srpskog modernizma: rođenja – Živka Stojsavljevića (120), Petra Dobrovića (130) i Pjera Кrižanića (130) i smrti Stojana Aralice (40), Sretena Stojanovića (60) i Кoste Miličevića (100). Tim povodom, na jednom mestu i u jedinstvenoj postavci, biće predstavljena odabrana umetnička dela i predmeti iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka je dostupna do 16. februara.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti