Претрага
Претрага
Close this search box.

U novoj studiji pokazano da mlečni zubi daju uvid u autizam

Foto: The Sun

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. 

Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su više toksičnog olova i manje esencijalnih hranjivih sastojaka, cinka i mangana u zubima dece s autizmom.

Zanimljivo je da su za ovu studiju, koja je objavljena u časopisu Nature Communications, koristili zube 32 para blizanaca i 12 pojedinačnih blizanaca (ili je jedan imao autizam, ili oboje ili nijedan), pa su mogli da ih kontrolišu gotovo sve genetske faktore.

Foto: Derby Telegraph

Poređenje zuba kod beba blizanaca omogućila je istraživačima da se usredsrede na faktore koji mogu doprineti riziku od razvoja autizma, izloženost metalima u ranoj životnoj dobi. Podaci sugerišu kako detetovo telo obrađuje metale neposredno pre rođenja, a odmah nakon toga nudi tragove.

Otkriveno je da deca s autizmom imaju viši nivo olova i mangana u razdoblju nakon rođenja. Oni su takođe pokazivali niži nivo cinka ranije u materici; nakon rođenja su porasle u poređenju s decom bez autizma. Najveće razlike u nivoima zabeležene su u slučajevima u kojima je samo jedan blizanac imao autizam.

“Mislimo da autizam počinje vrlo rano, najverovatnije u materici, a istraživanje sugeriše da naše okruženje može povećati detetov rizik. Ali, s vremenom kada se deci dijagnostifikuje autizam u uzrastu od 3 ili 4 godine, teško se vratiti nazad i saznati čemu su mame bile izložene. Uz mlečne zube, to zapravo možemo i učiniti”, objasnila je Sindi Lauler, šefica Nacionalnog instituta za zdravlje.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti