Претрага
Претрага
Close this search box.

Prijave za sedmi “Art Kvart – Start!” otvorene do 25. oktobra

Umetnički kursevi “Art Kvart – Start!“ namenjeni su omladincima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od šest sekcija, koje paralelno stvaraju, nakon čega se spajaju i gde nastaju zajednička umetnička dela.

Sekcije će voditi mladi umetnici, članovi udruženja Novo kulturno naselje, a sedma godina u kojoj se organizuju ove sekcije sa sobom donosi i mnogo novina, kao i potpuno nove umetničke kurseve.

Svi zainteresovani, uzrasta od 15 do 20 godina mogu da se prijave do 25. oktobra, putem e-mail adrese artkvartstart@gmail.com i da učestvuju u sekciji po izboru:

Produkcija – Daće odgovore na pitanja poput šta je produkcija i koje pozicizije postoje unutrar nje. O istoriji i teoriji, učiće se kroz analizu filmova i obratiti pažnja na različite vrste medijuma i različite vrste produkcije – pozorište, TV, TV spot, radio, kao i plan snimanja, rad na budžetiranju, kroz praktičan rad snimanja filma koji nastaje na ostalim sekcijama.

Dramska (glumačka) sekcija – Na dramskoj radionici polaznici će imati priliku da istražuju svoj stil kreativnog izražavanja koristeći se jednostavnim i zabavnim igrama Američke škole teatra improvizacije. Učiće se kako se na licu mesta stvaraju scene i karakteri, baveći se temama koje su polaznicima aktuelne i važne. Rad na radionici zaokružiće završni produkt u formi predstave improvizacije koja će se odigrati pred publikom.

Filmska (režijska) sekcija – Istorija filma – kako je nastao film, ko su prve filmadžije, prvi bioskop, nemi film, pojava zvuka, bioskopi. Kako napisati scenario, sinopsis, tritment, dijaloge i likove. Izučavaće se filmski jezik – filmsko vreme, prostor, planovi, kompozicija kadra, pokreti kamere, proći čitav proces od ideje do realizacije – pisanje scenarija, snimanje filma, montaža.

Sekcija dizajna zvuka – Upoznavanje sa tehnikom, od snimanja do reprodukcije zvuka. Uz vežbe na terenu i snimanje zvučnih efekata i atmosfera u eksterijeru, mladi će steći znanja iz oblasti montaže i miksa zvuka za film. Steći će znanja i upoznati se i sa osnovama muzičke produkcije i snimanjem instrumenata u muzičkom studiju nakon čega će se baviti miksom i masteringom.

Muzička sekcija – Kroz muzičke pravce i istoriju muzike, polaznici će moći da se upoznaju sa kulturom i tradicijom gde će biti predstavljeni različiti načini muzičkog izražavanja. Imaće prilike da se upoznavaju sa instrumentima, komponovanjem i na kraju, snimanjem kreirane numere tokom radionica u muzičkom studiju. Snimljena pesma će biti deo muzičke podloge filma koji nastaje na ostalim sekcijama.

Vajarsko – animatorska sekcija – Istorija umetnosti i vajarstva sa praktičnim vežbama oblikovanja kroz oduzimanje gline. Nakon stvaranja modela za animirani film koji će nastati na sekciji, otpočinju predavanja o video animaciji. Principi animacije i vežbe, dovešće do stop motion animiranog filma.

Radionice će startovati 1. novembra i trajati do druge polovine decembra. Održavaće se vikendima, a ukoliko bude potrebe i u skladu sa situacijom biće premeštene u online oblik. Prisustvo i učešće na sekcijama je, kao i uvek, besplatno.

“Art Kvart – Start“ je u prethodnim godinama značajno uticao na profesionalnu orijentaciju mladih, usmeravajući ih da se odvaže u umetničkom pravcu, te su brojni primeri omladinaca koji su upravo nakon ovih kurseva upisivali srednju umetničku školu odnosno Akademiju umetnosti. Iza vrednog rada omladinaca uz mentorstvo školovanih umetnika je nekoliko filmova, muzičkih spotova, songova, vajarskih instalacija, multimedijalnih izložbi ali i brojna prijateljstva, nove veštine i iskustva.

Podsetićemo da je 2018. godine “Art Kvart – Start“ bio finalista “Amateo” konkursa za amatersko stvaralaštvo na nivou čitave Evrope, odnosno bio izabran u pet najboljih projekata u kojima učestvuju umetnici na nivou celog starog kontinenta. Takođe, projekat je osvojio i nagradu Instituta za javno zdravlje Vojvodine 2019. godine – “Moj doprinos zdravlju zajednice”. Kroz tromesečni rad na radionicama mladi će imati prilike da se upoznaju sa različitim oblastima savremene umetničke produkcije i kroz različite umetničke tehnike, steći znanja iz pomenutih oblasti, a imaće priliku i da zajedno koncipiraju i osmisle završnu manifestaciju uz podršku mentora, mladih umetnika, i predstave rezultate i dela nastala na projektu.

U najširem smislu, projekat bi zadovoljio potrebe velikog broja mladih iz različitih delova grada i mlade uputio jedne na druge. Sa druge strane, kroz umetničke tehnike i metode, radi se na podsticaju, oslobađanju i afirmiciji mladih u različitim oblastima kulture i umetnosti. Na lokalnom nivou, mladi nemaju mnogo prilike da širem auditorijumu predstave svoje ideje, filozofije, originalno-autorsko stvaralaštvo, a takođe je retkost da se mladi izbore za medijski prostor u kom mogu da iskažu svoje stavove, potrebe, probleme.
Mladi koje interesuje umetnička produkcija, imaće prilike da stvore umetničko delo i unaprede svoja znanja uz podršku mladih i iskusnih mentora, školovanih umetnika u različitim oblastima.

Aktuelne teme, potrebe i problemi mladih, biće ispričane na kreativan, nesvakidašnji i podsticajan način, i pružiće podršku korisnicima u prihvatanju i rešavanju svakodnevnih prepreka. Pružiće i alternativu i diverzifikaciju u sagledavanju problema, kao i načinu na koji mogu da budu rešeni.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade Novi Sad.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti