Foto: DVD-a Petrovaradin

U noći između 11. i 12. oktobra obijene su prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Petrovaradin” u Ulici Pavla Jurišića Šturma 2 u Petrovaradinu.

Tom prilikom nepoznati počinioci su odneli dva nova izolaciona aparata marke Dräger, dve potpuno nove vetrovke koje su sastavni deo radne vatrogasne uniforme sa natpisom “VATROGASAC DVD”, kupljene putem konkursa Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, par novih vatrogasnih rukavica marke Rosenbauer, zatim vatrogasni šlem i sikiricu stare više od 100 godina, vatrogasni opasač, mesingano zvono za pozivanje vatrogasaca na požar, poklon prijateljskog vatrogasnog društva iz Nemačke i još nekoliko poklona dobijenih tokom godina od mnogih prijatelja društva, a koji su stajali u vitrinama u kancelariji društva.

Dva potpuno nova kompleta Dräger izolacionih aparata kupljena su u julu ove godine plaćena su preko 350.000 dinara, a odneta su neraspakovana u kutijama sa sertifikatima i garantnim listovima. Vatrogasne vetrovke vrede oko 17.000 po komadu.

Vatrogasni šlem i sikirica nemaju veliku materijalnu vrednost. Provalnici bi na crnom tržištu za njih mogli dobiti svega nekoliko stotina dinara. Međutim, oni za članove DVD-a “Petrovaradin” imaju ogromnu sentimentalnu vrednost. Naime, godinama unazad kada premine neko od dugogodišnjih članova društva, kolege vatrogasci ga na večni počinak ispraćaju uz ovaj šlem, sikiricu i vatrogasni opasač. To je način da se oda poslednja počast u vatrogasnom maniru. Sličnu sentimentalnu vrednost imaju i ostali predmeti i pokloni odneti iz doma.

Obzirom da je društvo isključivo dobrovoljno i neprofitno i da svaki komad opreme nabavlja uz velika odricanja, pričinjena matrijalna šteta je ogromna i praktično nenadoknadiva u bližoj budućnosti. A ukoliko mišljenje zatražite od dugogodišnjih članova, verovatno neće moći da se odluči da li je veća ona materijalna ili ona sentimentalna šteta pričinjena jednom od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u našoj zemlji.

Ovim putem članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Petrovaradin” mole sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju o provalnicima ili ukradenim predmetima, da se obrate najbližoj policijskoj stanici i time pomognu organizaciji koja od dana svog nastanka, pre 145 godina, postoji i radi isključivo za dobrobit svojih sugrađana.

Autor: nsuzvio.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
13/10/2020 09:44

Sramota. Mislim da će se lako pronaći počinioci i adekvatno zbrinuti u neku rečetkastu ćeliju.