OGLASILI SE IZ DEČJEG SELA: Radi se o samovoljnom napuštanju, a ne o nestanku u pravom smislu reči

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom nestanka prvo tinejdžerke J.Š. a potom još troje maloletne dece iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, direktor ove ustanove je sazvao konferenciju na kojoj je istakao da se radi o samovoljnom napuštanju, a ne o nestanku u pravom smislu reči.

Kako on tvrdi, policija intenzivno radi na slučaju, te su prve informacije povezane sa činjenicama da se oni nalaze odvojeno – grupa od troje dece u jednoj zasebnoj grupi i nestala tinejdžerka u drugoj.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– U ponedeljak, 30. Maja posle 21 čas došlo je do samovoljnog napuštanja ustanove od strane tri maloletne devojčice i jednog punoletnog dečaka. Vrlo je bitan izraz “samovoljno napuštanje” u odnosu na izraz “nestali”, što podrazumeva da su deca spakovala svoje stvari u rančiće, čekala pogodan trenutak da mogu da izađu iz svoje kućice posle 21 čas, a pre 22 časa, kada se sve zaključava. Iako su mislili da će proći neopaženo, dežurni vaspitač ih je odmah spazio, čak pozvao telefonom jednu dvojčicu koja mu se javila rekavši da oni ne beže već će se vratiti. Nakon toga, devojčica nije bila dostupna i odmah smo obavestili nadležne organe- ispričao je detalje Mirko Jankelić, direktor Dečjeg sela.

S obzirom da samovoljno napuštanje ustanove nije redak slučaj u ustanovama socijalne zaštite, ovo nije prvi put da se ovakav slučaj desio u Dečijem selu, napominje Jankelić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U medijima se prvo pojavila informacija da je samo jedna devojčica J.Š. samovoljno napustila ustanovu. To je zato što prema našim pretpostavkama, ove dve priče nisu povezane. Preostalo troje dece koriste društvene mreže, tako da se nekim kanalima može ispratiti da su dobro, dok je maloletna J.Š. isključila sve i ne koristi društvene mreže, te iz drugih izvora pratimo gde bi ona mogla biti. Verujem da će se ovo vrlo brzo razrešiti, nadam se pozitivno – dodao je.

Direktor kaže i da nisu sva nestala deca bila iz iste vaspitne kuće, tako da se pretpostavlja da nisu bili isti motivi i ciljevi nestanka.

Kako je istakao direktor ustanove, sve nadležne službe su obaveštene o slučaju i aktivno rade na pronalasku nestale dece.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti