Tanjug(AP Photo/John Raoux)
Posle niza odlaganja i ponovnih jutrošnjih problema sa ventilom na jednom od rezervoara, NASA je konačno lansirala raketu SLS koja će odneti kapsulu “orajon” na put oko Meseca.

Poletanje džinovske rakete planirano je nešto bilo posle sedam časova, ali je došlo do problema na ventilu na četvrtom rezervoaru za tečni vodonik.

Ipak, inženjeri su uspeli da otklone problem, a raketa je poletela sa oko 45 minuta zakašnjenja.

Dva prethodna lansiranja, 29. avgusta i 3. septembra, odložena su zbog tehničkih problema na jednom motoru i curenja goriva, a naknadni zakazani termini odloženi su zbog loših vremenskih uslova.

Poslednjih nedelju dana raketa čeka na lansirnoj rampi, a prošle sedmice morala je da izdrži i nalet uragana Nikol i olujnih vetrova brzine 160 kilometara na čas.

Misija će trajati 42 dana, preleteće se 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva niska preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Posade u prvoj misiji, kada bude pokrenuta neće biti ali, pod pretpostavkom da sve tehnički bude kako treba, ukrcavanje astronauta, za niz budućih misija, počeće od 2024. godine.

Misija Artemis za svoj primarni cilj ima da spusti ljude ponovo na Mesec, što se planira za 2025. godinu.

rts.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Srecko
17/11/2022 20:01

Miroljub Petrovic, Hepi Tv i ostali teoreticari gledaju… i ne veruju 😀