Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Austrija je ukinula de fakto zabranu davanja krvi homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

-Ako neko želi da pomogne davanjem krvi, nema razloga da to ne dozvoli zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta- rekao je ministar Johanes Rauh u saopštenju.

Promena pravila o davanju krvi, usvojena u petak, stupiće na snagu “ovog leta”, rekao je portparol vlade. Novi zakon ne pravi razliku na osnovu seksualne orijentacije ili pola Austrijski zakon do sada je zabranio davanje krvi svima koji su imali “rizičan polni odnos” u poslednjih 12 meseci.

Neke organizacije, kao što je Crveni krst, isključile su homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe od potencijalnih donatora na osnovu ovog pravnog okvira, tvrdeći da postoji rizik od prenošenja side.

Izmenjeni zakon sada isključuje „svakog davaoca koji je imao više od tri partnera u tri meseca pre davanja“ krvi, kao i njihove partnere, ne praveći nikakvu razliku na osnovu pola ili seksualne orijentacije.

Kanada, Francuska, Španija, Italija, Izrael i Engleska su takođe nedavno krenule u tom pravcu kada su u pitanju uslovi davanja krvi.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments