Foto: elements.envato.com

Hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje verovatnoću prerane smrti za najmanje deset odsto

Uprkos povišenom nivou zdravstvene svesti, prepunih teretana i potrebe da se zarad zdravlja vežba, jedina aerobna aktivnost koja stvarno retko da dobija ikakve zasluge je – hodanje.

Iako hodanje pruža mnoge prednosti za mentalno i fizičko zdravlje kao i druge aerobne vežbe – ali sa daleko manje napora i opterećenja za telo – ono je nekako palo u zapećak.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pević

Hodanje je važan oblik vežbanja iz mnogo razloga, ali njegova primarna prednost je što je dobro za srce. Hodanje podstiče bolju cirkulaciju, snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca, a i poboljšava srčani minut – sposobnost srca da pumpa krv po celom telu.

Dve nedavne studije koje je objavio Journal of the American Medical Association pokazuju da hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje verovatnoću prerane smrti za najmanje deset odsto.

ona

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments