Foto: srbijadanas.com/ilustracija

Tokom 2022. godine biće obeležena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana.

Još je Kralj Milan Obrenović 1882. godine pismom obavestio vladara Japana cara Mucuhitoa (Meiđi) o nezavisnosti Srbije posle Berlinskog kongresa 1878. Odgovorom japanskog vladara, započeli su odnosi dve daleke zemlje, koji su uvek bili prijateljski do današnjih dana.

Podsetimo da je Japan slao pomoć Srbiji 1915, i u vreme raspada Jugoslavije 1990-tih, a Srbija Japanu u vreme katastrofalnog cumanija 2011. godine. U februaru 2022. biće obeležena i 30. godišnjica osnivanja Srpsko-japanskog društva.

A u prilog ovom važnom jubileju i tradicionalnim dobrim odnosima dve zemlje je da će upravo u Novom Sadu biti relaziovana investicija od dve milijarde dolara japanskog giganta Nidek, koji je krajem prošle godine započeo radove na izgradnju fabrike elektromotora.

Ambasador Japana u Srbiji, Takahito Kacumata, tada je izjavio da je “jedan od najhladnijih dana u Srbiji, ali i najaktuelnijih i najuzbudljivijih”.

– Grad Novi Sad je divna mešavina privrede, kulture i nauke. Grad koji se stalno razvija i preuzima nove izazove. Verujemo da će Nidek sa 1.000 zaposlenih i u saradnji sa Novosadskim univerzitetom proizvoditi kvalitetne motore u smislu tehnologije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine – istakao je Kacumata.

Igradnja kompanije Nidek; foto: NEMS

Kako je naglasio predsednik, ovo je osma fabrika koja se otvara u Novom Sadu za samo sedam godina, a samo u kompaniji Nidek biće zaposleno 480 radnika.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments