Copyright Printscreen/YouTube/Život u Hristu

Prva nedelja nakon Uskrsa naziva se Tomina, jer je posvećena Svetom apostolu Tomi i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje. Jedan od 12 apostola Hristovih, stoga, u narodu važi za „nevernog Tomu“. Kako piše RTS, pozdravljanje sa „Hristos vaskrse“ nastavlja se do Spasovdana.

Kada je Isus Hristos vaskrsao, ušavši kroz zatvorena vrata, javio se svojim učenicima, među kojima nije bilo Tome. Kada je 11 apostola ispričalo Tomi šta se desilo, ovaj je odbio da poveruje u vaskrenje sina Božijeg. Na ovaj, osmi dan od Uskrsa, Hristos je ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih tada sve na okupu.

Uverivši se lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru.

Na današnji dan završava se tzv. Svetla nedelja, prvih sedam dana od Uskrsa. Prema narodnom verovanju tokom ove sedmice vrata raja su otvorena i onaj ko tada umre pravo u raj ide.

Posle prekida od Lazareve subote, od Tomine nedelje opet se čitaju molitve za umrle. Sutra, na Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima.

U našem narodu priča se da Sveti Toma donosi dragocenu kišu. Po izreci „Sveti Toma, sedi doma“ običaj je da se danas nikuda ne ide.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments