Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu godišnje diplomira oko 1600 studenata osnovnih studija na 28 studijskih programa, a diplomu sa zvanjem mastera dobije oko 500 studenata. Retko koji ostane nezaposlen, jer strane firme koje dolaze u Novi Sad i domaće firme koje se otvaraju traže sve više inženjera. Profesor Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka, ekskluzivno za naš portal ističe da je tehnološki bum koji se desio u Novom Sadu u proteklih 10 godina bio bitan za ostanak mladih u ovom gradu

On ističe da se sve više studenata koji su završili ovaj fakultet vraća u Srbiju, jer za istog poslodavca može da radi i iz svoje zemlje, a mnogi su stekli iskustvo i poslovne partnere te su odlučili da svoj biznis otvore u Srbiji.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Činjenica da je veliki broj stranih i naših kompanija koje su rasle, jer naše kompanije sada zapošljavaju više od 2.000 inženjera, a sa zadovoljstvom mogu konstatovati da su neke od njih su izrasle iz Fakulteta tehničkih nauka. Mladi ljudi, koji završavaju FTN, ne vide više veliki razlog da odu u inostranstvo jer ovde mogu na nađu posao, a danas imamo i te probeme što na master studijama sve teže organizujemo nastavu jer većina studenata već radi u kompanijama- rekao je profesor Kolaković.

Od 2012. godine do danas u Novi Sad je stiglo 29 investicija ukupne vrednosti oko 370 miliona evra i 11.500 radnih mesta. To je rezultiralo vraćanjem mladih, ali i time da mladi više ne odlaze van granica svoje zemlje.

-Ako imate kompanije koje su u prethodne dve, tri godine zaposlile preko 1.000 naših inženjera onda vam je jasno da nema potrebe da odlaze. Ti poslovi koji se danas nude našim kolegama nisu poslovi “šrafciger industrije”, te kompanije danas otvaraju svoje razvojne centre i pruža im se mogućnost da napreduju- kazao je naš sagovornik.

U Naučno-tehnološkom parku, koji se prostire na 30.000 kvadrata, studenti i asistenti sa kompanijama rade na razvoju. To se pokazalo kao veoma uspešno, pa je Fakultet tehničkih nauka zainteresovan za još jedan projekat.

-Fakultet tehničkih nauka intenzivno razmišlja o Tehnološkom parku 2. Mislim da je to naša budućnost. Zašto ovaj kampus univerziteta ne bi bio i razvojni centar za te velike kompanije- izjavio je ekskluzivno za naš portal dekan.

Prošle godine FTN imao je rekordan upis studenata na građevinarstvo od 1981. godine kada je ovaj smer osnovan. Njih 180 upisalo je studije građevinarstva. Nekada su imali problem i sa upisanom na mašinstvo. Sada su mašinci strahovito traženi, jer kako ističe Kolaković, “oni prave proizvod, 3D štampanje, jer je to sklop mašinstva, elektrotehnike i računarstva”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On ističe da se sve više studenata koji su završili ovaj fakultet vraća u Srbiju, jer za istog poslodavca može da radi i iz svoje zemlje, a mnogi su stekli iskustvo i poslovne partnere te su odlučili da svoj biznis otvore u Srbiji.

-Mi im dajemo znanje, koje je na nivou inženjera bilo gde u svetu. Isto znanje vam je potrebno za izgradnju mosta na Dunavu u Novom Sadu i u Austriji. Most će se ili srušiti ili neće. Oni moraju da nauče strani jezik. Oni mogu da rade svuda u svetu, jer je ceo svet danas tržiste rada, ali treba sami da donesu tu odluku. Završavajte deco fakultete, ogromna je razlika da li ćete 40 godina nositi hemijsku u džepu ili džak cementa na leđima- reči su prof. Kolakovića.

nsuzivo.rs

 

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vlada
25/01/2022 23:48

Ne znam šta znači “mladi se sve više vraćaju”? Ja ne poznajem nikoga ko se vratio iz inostranstva, a mnogi su otišli. Ako se neko i vratio to će biti zbog cele covid situacije, jer su kod nas blaže mere, pa i možemo biti slobodniji za razliku od zapada. Što se tiče “završavajte deco fakultete” mi je donelo samo da mi je radno mesto u ušuškanoj kancelariji, a veću platu od radnika koji nosi džak cementa sigurno ne. Inženjera je i previše, lako zamenjivi, necenjeni, nedovoljno plaćeni i poprilično odgovorni poslovi. Zanat je postao zakon, biti majstor je privilegija.

Akademac
26/01/2022 19:51

Uz poštovanje ali potpuno se ne slažem sa Vladinim komentarom. IT inženjeri, mašinci, građevinci, mehatroničari, pa čak industrijski menadžeri, sve su traženiji kod nas. Svedok sam da su strani ivestitori iz Japana, Kine, Nemačke, a i domaće uspešne firme, veoma zainteresovani za svršene studente FTN uz odlična primanja. Neki su bili stava da fabriku prave oko NS uz uslov da postoji u blizini univerzitet koji školuje kvalitetne inženjere.
Naravno da su oni traženi i u inostranstvu što govori o kvalitetu našeg FTN UNS.
Samo napred FTN.

Mast.gradj.ing
26/01/2022 20:20

Da bi neko “držao olovku” umesto džaka cementa , treba puno i onih koji nose taj cement na ledjima. Jer posao se neće uraditi samo dok se nacrta na papiru, papir sve trpi. Treba dobar zanatlija, dobar bagerista, rukovaoc mehanizacijom i puno vozača koji ce sve to sprovesti u delo, a kojih je sve manje. Plata bageriste je veća od plate inženjera, da li vam je to neko rekao prof Kolakovicu?

Mili
27/01/2022 17:04

Koliko ja znam, to se odnosi 90% na IT. Ostali se zaglave u Continentamu. Plata je oko 2000 evra. Ali nema napretka. Asistenata koji treba da rade za 500 evra više nema.