Maca Anastazija; foto: Tihana Zvone

Priča o sedamnaestogodišnjoj mački Anastaziji obišla je svet pošto su Dubrovčani podneli peticiju gradu kako bi se dozvolilo da ova maca ima krov nad glavom u uglu baroknog Kneževog dvora gde živi od rođenja.

Ona je trenutno najuticajnija u Dubrovniku i o njoj se priča ne samo u hrvatskom gradu na moru, već i u regionu i svetu.

Mačka Anastazija dobila je peticijom podršku više od 10.000 Dubrovčana i ljudi širom sveta da u jednom uglu Kneževog dvora, gde boravi od rođenja, ima krov nad glavom.

Dubrovčani su joj godinama od kutija pravili kućicu kako bi tokom jakih vetrova i kiša bila na toplom i suvom.

-Anastazija je jedna od turističkih atrakcija Dubrovnika i ne vidim zašto ne bismo pokazali da se brinemo o našim životinjama – kaže Tihana Zvone, Dubrovčanka i volonterka koja brine o napuštenim životinjama, za BBC na srpskom.

Volonteri su u utorak, 3. maja 2022. predali Veću i gradonačelniku Dubrovnika peticiju koju je potpisalo više od 10.200 ljudi na portalu peticijeonline.com. Kao poređenje, dubrovački gradonačelnik Mato Franković je u drugom krugu lokalnih izbora osvojio 9.175 glasova, napisao je portal www.dnevno.hr.

Uprava Dubrovačkih muzeja, ustanove koja brine o Kneževom dvoru, odlučila je početkom aprila da improvizovana kućica mačke Anastazije ne može biti na tom mestu. Uprava se pozvala na odluku Grada Dubrovnika o napuštenim životinjama prilikom uklanjanja kućice.

-Nikome nije dozvoljeno da interveniše u kulturno-istorijskoj celini, a posebno ne izgradnjom zaklona i staništa – navodi se u saopštenju Dubrovačkih muzeja.

Ivona Mihl, upravnica Dubrovačkih muzeja, pojašnjava da ovakva skloništa za životinje nisu dozvoljena u gradskom jezgru, pa tako ni na tremu dvora kojim upravlja institucija Dubrovački muzeji.

-Pa ako smo legalisti onda treba da poštujemo zakone. Mačkama se ništa nije dogodilo, one su i dalje tu. Jedini problem su te kućice koje je neko odlučio da tu treba da ih stavi – kaže ona.

Ova maca Dubrovčanka godinama je spavala u kartonskoj kutiji; foto: Tihana Zvone
Šta se desilo?

Početkom aprila, uprava Dubrovačkog muzeja uklonila je improvizovani zaklon napravljenog za mačku Anastaziju.

Pozivajući se na gradsku odluku o brizi o životinjama i činjenicom da je Knežev dvor pod zaštitom Uneska, oni su naveli da ne mogu da dozvole da na tom mestu bude kućica za Anastaziju.

– Moramo istaći da je reč o jednoj od gradskih mačaka i da se kreću i borave oko Dvora i na njegovom tremu, a to ne možemo i nećemo zabraniti – navodi se u saopštenju uprave Dubrovačkih muzeja.

Svestan da kutija nije rešenje, Dubrovčanin Srđan Kera napravio je drvenu kućicu inspirisanu Kneževim dvorom, ali i nju su uklonili radnici Muzeja, navodi volonterka Tihana Zvone.

-Iz Muzeja su to protumačili kao hranilište i sklonište, ali nije bilo nikakve izgradnje, jer smo samo tu lepu kućicu postavili umesto kutija – navodi ona.

Kada su i tu drvenu kućicu sklonili, dubrovački volonteri odlučili su da pokrenu peticiju.

-Iznenadio nas je broj potpisa i odakle je sve podrška stigla – iz cele Hrvatske, regiona, ali i sveta – kaže Tihana Zvone.

Dubrovčanin Srđan Kera je krajem marta napravio drvenu kućicu u duhu Kneževog dvora; foto: Tihana Zvone

Kakav će biti ishod?

BBC se obratio gradskoj upravi Dubrovnika sa pitanjima u vezi sa mačkom, uklanjanjem kućice i da li će, možda, na Veću raspravljati o peticiji, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Tihana Zvone kaže da peticije nisu pravno obavezujuće, ali da se nada će gradska uprava raspravljati o njihovom predlogu.

Ipak, volonteri i Dubrovčani se nadaju da će Anastazija ponovo dobiti krov nad glavom.

– Peticije nemaju veliku težinu u Hrvatskoj, ali se nadamo da će raspravljati o našoj i da će Anastazija provesti starost sa krovom nad glavom – kaže Zvone.

Gil – mačka koja je živela u Aja Sofiji

Jedna od poznatijih mačaka koje su živele u kulturno-istorijskim spomenicima jeste Gil iz Istanbula. Ova mačka je dom našla u Aja Sofiji, nekadašnjem muzeju u gradu u evropskom delu Turske.

Foto: Bored Panda

Gil, tada šesnaestogodišnja mačka, nije imala problema sa ovom tranzicijom i nastavila je da živi u džamiji. Usled starosti, mačka je 8. novembra 2020. godine uginula, prenela je Turska radiotelevizija TRT na engleskom.

Tim povodom Ali Jeriklaja, gradonačelnik turske metropole, oglasio se na društvenoj mreži Tviter i napisao da Gil neće biti zaboravljen.

bbc.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments