Foto: nsuzivo.rs
Srbi u Istočnom delu Republike Hrvatske dobiće obnovljen i izgrađen objekat Srpskog doma u Vukovaru koji se nalazi u sklopu Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja. Ovim će Srbi iz Slavonije dobiti mesto saborovanja, zajedničkog rada i očuvanja nacionalnog, kulturnog, duhovnog identiteta.

Ugovor je danas u Gradskoj kući potpisan između Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Eparhije osječkopoljske i baranjske Srpske pravoslavne crkve i Zajedničkog veća opština, kojim se obezbeđuju sredstva za završetak projekta obnove i izgradnje Srpskog doma u Vukovaru, a u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića.

-Ponosan sam što je naša država Republika Srbija investirala milion evra u Srpski dom u Vukovaru i što Srbi u tom gradu i regionu dobijaju jedno pravo mesto saborovanja i zajedničkog rada i očuvanja nacionalnog, kulturnog, duhovnog identiteta. Nažalost, mi i dalje imamo povremeno pojave aveti prošlosti i osporavanje našem narodu da iskaže svoj identitet čuvajući deo jedne opšte lepeze ovih prostora. Ponosan sam i na to što je Republika Srbija omogućila da Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji postane vlasnik kuće Bana Jelačića i time pokažemo kvalitetivan i pravni odnos koji imamo. Nadam se da ćemo dočekati vreme da ćirilica ne bude problem nikome i da se niko neće plašiti da kaže da priča srpskim jezikom ili da pripada srpskom narodu ili da postoji Srpska pravoslavna crkva. Želimo da to malo našeg naroda što je ostalo u Istočnoj Hrvatskoj ima pravo na svoj nacionalni identitet. Naša želja je samo ravnopravan odnos – istakao je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs 

Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim zahvalio se na donaciji i istakao da će Srpski dom biti prosvetna, kulturna i duhovna institucija koja će doprineti nastavku istorije srpskog naroda u Vukovaru.

– Republika Srbija nas nesebično podržava u tome da afirmišemo svoju zajednicu i to kao narod ljubavi, mira i sloge – rekao je episkop Heruvim.

Prema rečima Dejana Drakulića, sredstva Grada Novog Sada biće iskorišćena za završetak projekta, a Duško Ćutilo istakao je da je, od 2021. godine, Fond odlukom Skupštine AP Vojvodine dobio nove nadležnosti i da sada može sveobuhvatnije da pruži podršku Srbima u regionu.

– Grad Novi Sad je već donirao tri miliona dinara za pomoć porodiciama na prostoru Banije kojima su domovi oštećeni u zemljotresu, a sada preko Fonda, Novi Sad donira pet miliona dinara za završetak Srpskog doma u Vukovaru – izjavio je Ćutilo.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments