Foto: RTRS

Spasilački timovi Republike Srpske planiraju da se odreknu dnevnica u korist 11-godišnje devojčice koju su spasili nakon zemljotresa u Turskoj.

Devojčica Irmak je u zemljotresu izgubila roditelje, a akcija njenog spasavanja trajala je četiri sata.

Pripadnik spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Jovanović rekao je da je tim od 30 članova dobio svoju nagradu time što je učestvovao u spasavanju jednog života.

“Mislim da veće nagrade od te nema”, rekao je Jovanović za RTRS.

Spasilac Mladen Kulić rekao je da im je žao što nisu imali priliku da spasu još nečiji život, ali je istakao da su preživeli veoma teške trenutke suočavajući se sa ogromnim razaranjem za koje se, kako je naglasio, nikako nije moguće dovoljno pripremiti, jer su spratovi zgrada naslagani jedan na drugi i bez mehanizacije je nemoguće raščistiti i doći do unesrećenih.

I pas tragač Tora uradio je veliki deo posla i to kvalitetno i brzo, napominje spasilac Aleksandar Neumović i dodaje da “kada spaseš jedan život, kažu da je to kao da si spasio ceo svet”.

Spasilac Dragiša Vuletić naglasio je da tokom deset dana niko od spasilaca iz Republike Srpske nije povređen, a zamenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Ćuk saglasio se da je, osim spasavanja ljudi, najveća satisfakcija što su se spasioci vratili zdravi i naglasio da je na terenu i u uslovima kao što je zemljotres, najvažniji timski rad.

Spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske izvukao je iz ruševina u Kahramanmarašu devojčicu koja je bila pod ruševinama više od 152 sata.


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nagradiće spasioce sa po 5.000 maraka nakon humane misije u Turskoj. U utorak, 21. februara, za pripadnike Spasilačkog tima biće upriličen prijem u Palati Republike.

rts.rs/rtsrs.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vlado
20/02/2023 13:25

Ja sad ne znam ko ovde koga pravi budalom, pomazu kurti i murti odricu se plata itd a nasoj deci nista. Ovo je sramota a ne ponos, dokle smo mi dosli i trebamo da nestanemo odavde fujjj