Građani Srbije danas biraju lokalno i republičko rukovodstvo, dok deo stanovništva koji živi na teritoriji Vojvodine, ovom prilikom bira i buduću vlast na nivou pokrajine. Broj naših sugrađana koji imaju pravo glasa je 332.695.

00:00- Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, održali su govor pred punom aulom Master centra Novosadskog sajma. Oni su članovima stranke, simpatizerima i predstavnicima medija pročitali rezultate najavivši impresivan skok u finalnom broju ostvarenih glasova, u odnosu na prethodne izbore iz 2016. godine, kako na lokalu tako i na nivou pokrajine.

21:45- IPSOS je saopštio da nakon 65.6 odsto obrađenog materijala rezultati izgedaju ovako:

 • SNS 62.3%
 • SPS 10.7%
 • SPAS 4.0%
 • POKS 2.9%
 • SUVERENISTI (DJB) 2.6%
 • METLA 2.5%
 • SRS 2.1%
 • SVM 2.1%
 • PSG 1.8%
 • ZAVETNICI 1.7 %
 • UDS 1.1%
 • ZDP 1.1%

21:20- Informativni portal Kurir navodi da je prema preliminarnim rezultatima Srpska napredna stranka osvojila 63.4 odsto glasova, dok je Socijalistička partija Srbije osvojila 10.3 odsto. Ove informacije izvorno potiču od IPSOS-a, a podaci su dobijeni na osnovu gotovo polovine uzorka.

20:40- Unija mladih organizovala je bakljadu na Žeželjevom mostu u susret završenom glasanju i izvesnoj pobedi SNS-a.

U Srbiji je do 20 časova izašlo više od 50 odsto upisanih birača, saopšteno je iz izbornog štaba Srpske napredne stranke.

20:00- Zatvorena su ona birališta ispred kojih nema glasača. Svi glasači koji su ispred birališta stigli do 20 časova će moći i dalje da glasaju kada dođu na red.

19:20- Birališta širom Srbije ostaće duže otvorena, usled gužvi koje nastaju ispred biračkih mesta. Proces glasanja odvija se sporije zbog obaveze poštovanja zdravstvenih mera, a u cilju prevencije mogućeg širenja koronavirusa.

19:00- IPSOS objavio podatke da je u Srbiji na birališta do sada izažlo 45.5 odsto građana upisanih u birački spisak.

18.45- Velika izlaznost tokom celog dana primećena je na biračkom mestu u Vidovdanskom naselju. Do zatvaranja birališta ostalo je nešto više od sat vremena.

18:00- IPSOS navodi da je svoje pravo glasa iskoristilo 41.1 odsto birača na teritoriji Republike Srbije.

Do zatvaranja birališta ostalo je još dva sata.

17:00- Prema poslednjim podacima straživanje IPSOS-a ukazuje da je do 17 časova na birališta u Srbiji izašlo 38.3 odsto birača.

16:00- Gradska izborna komisija navodi da izlaznost u Novom Sadu iznosi 30.17 odsto. Predstavnici GIK-a napomenuli su, da za sada, glasanje u gradu protiče bez problema i nepravilnosti. Naredna knferencija je zakazana za 19:30.

IPSOS navodi da je na nivou države glasalo 35 odsto građana sa pravom glasa. Podsećamo, biračka mesta širom Srbije otvorena su do 20 časova.

U Vojvodini je na biračka mesta izašlo 35.45 odsto stanovnika pokrajine koji imaju mogućnost glasanja.

15:00- Prema podacima koje je objavila CRTA izlaznost u Srbiji je 30.8 procenata.

14:00- Prema statistici koji je izneo IPSOS, izlaznost na republičkom nivou iznosi 26.4 procenata.

13:00- IPSOS objavio da je na birališta izašlo 23.4 odsto stanovnika republike upisanih u birački spisak.

Veliki red za glasanje ispred biračkog mesta u Petrovaradinu. Sliku nam šalje naša čitateljka Marija.

Veća gužva nastala je i ispred biračkog mesta u Vidovdanskom naselju. Glasanje se realizuje bez problema, a prisutni sugrađani strpljivo čekaju na svoj red.

12:00- Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Skupštine Novog Sada, Gradska izborna komisija iznela je podatak da je do podne, glasačko pravo iskoristilo 17.6 procenata, od ukupnog broja Novosađana upisanih u birački spisak. Sledeće obraćanje javnosti predstavnika GIK-a, zakazano je za 17 časova.

U novosadskom prigradskom naselju Kać, zabeležena je rekordna izlaznost. Do 12 časova u ovoj mesnoj zajednici svoju glasačku dužnost ispunilo je više od 2.500 stanovnika.

Prema informacijama koje je izneo IPSOS na nivou republike glasalo je 18.8 odsto građana.

U ukupno 29 zatvora u Srbiji do podneva je glasalo 70.11 odsto pritvorenika i osuđenika, poručuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Na Limanu 3 sugrađani čekaju ispred biračkog mesta, kako bi glasali za neku od kandidovanih lista

11:00- IPSOS je saopštio da je svoju glasačku dužnost ispunilo 13.7 odsto svih glasača na nivou države Srbije.

10:30- Svoju glasačku dužnost ispunio je i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

10:15- Glasala je aktuelna predsednica Skupštine Srbije i nekadašnja gradonačelnica grada Novog Sada Maja Gojković.

10:00- Na biračko mesto u Sremskoj Kamenici izašao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

09:30– Gradonačelnik Miloš Vučević glasao je na biračkom mestu u preduzeću DES, u Ulici Bogdana Garabatina. Prvi čovek Novog Sada iskoristio je svoje glasačko pravo u društvu supruge i dvojice sinova.

09:00- Prema podacima koje je objavio IPSOS, izlaznost do 9 časova iznosi 5.2 odsto. Pravo glasa u Republici Srbiji ima 6.584.376 punoletnih građana.

Iz Gradske izborne komisije poručuju da će prvi rezultati o izlaznosti na nivou lokala, biti saopšteni na konferenciji za medije, zakazanoj za 12 časova. Kako navode iz ovog tela, glasanje na 197 mesta prolazi bez problema i nepravilnosti.

08:00- Glasačku dužnost obavio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. On je glasao na biračkom mestu u osnovnoj školi Petefi Šandor u naselju Nosa kraj Subotice.

07:00- Otvorena su biračka mesta na kojima će danas glasati građani Republike Srbije.

Red ispred biračkog mesta u Futogu

06:30- Dobrodošli, pratite izbore 2020 na portalu NS Uživo. U ovom blogu pronaćićete sve potrebne informacije u vezi sa izbornim danom u Novom Sadu.

NA OVOM LINKU možete proveriti broj vašeg biračkog mesta. Ukoliko niste dobili listiće sa vašim podacima za glasanje, unosom jedinstvenog matičnog broja dobićete sve neophodne informacije.

Liste na lokalnim izborima

Novosađani mogu glasati za sledeće liste na lokalnim izborima po istom redosledu:

1. Aleksandar Vučić – Za našu decu
2. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma
3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka
4. Sasvim druga priča – Novosađani
5. Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu)
6. Vajdasági Magyar Szövetség – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor
7. Istina – Adaviera – Ivana Vujasin
8. Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka
9. Metla 2020 (podnosilac Koalicija Metla 2020)
10. Ruska stranka
11. Ratni veterani za Srbiju – Vojnovi veterani pre Srbsko
12. Aleksandar Šapić – Pobeda za Novi Sad
13. Zdrava strana grada

Ne zaboravite…

Kako biste uspešno iskoristili svoje glasačko pravo, neophodno je da sa sobom imate zaštitnu masku. Ona mora sve vreme pokrivati nos i usta, a skida se samo prilikom identifikacije glasača. Ukoliko nemate masku, postoji mogućnost da na biračkom mestu istu dobijete od dežurnog kontrolora, ali imajte na umu da je broj maski ograničen.

Takođe, radi potvrde identiteta, svaki glasač kod sebe mora imati važeću ličnu kartu, koju predaje na uvid, a na zahtev kontrolora.

Gradski, pokrajinski i republički glasački listići razlikuju se po boji, svaki uredno popunite zaokružujući samo jedan broj na spisku. Ukoliko ste zaokružili više brojeva ili precrtali listić, on se smatra nevažećim.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments