IZRAELSKI ARHEOLOZI pronašli kljovu praistorijskog slona

Foto: Beta/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelski arheolozi su juče saopštili da su na jugu te zemlje našli kljovu izumrlog praistorijskog slona.

Tokom dvonedeljne “Operacije slon” početkom avgusta, u kojoj su učestvovali istraživači Univerziteta Tel Aviv i Univerziteta Ben-Gurion u pustinji Negev, dva i po metra dugačku kljovu izumrle posebne vrste slona, uočio je biolog Eitan Mor, navela je Uprava za antikvitete.

Ta vrsta, “slon s ravnim kljovama (Palaeolokodon antikuus)” je naseljavala Evropu i zapadnu Aziju tokom srednjeg i kasnog Pleistocena (781.000–30.000 godina pre naše ere). Jedinke čiji su fosili ranije nađeni, dostizale su visinu do četiri metra i težinu procenjenu na 11,3 do 15 tona.

“Slon s ravnim kljovama” je verovatno živeo u malim stadima u međuglacijalnim periodima, i stizao na sever čak do Velike Britanije.

Pojedinačne kljove tih izumrlih slonova se često nalaze, a retko delimični ili celi skeleti.

Arheolog Avi Levi koji je rukovodio iskopavanjem, rekao je o svom otkriću da “najveći ceo fosil kljove ikada  do sada nađen na praistorijskom mestu na Bliskom istoku”.

Naučnici veruju da su se slonovi pojavili u izraelskim priobalnim ravnicama pre 800.000 godina i da su izumrli pre pola miliona godina.

Ranija arheološka istraživanja u istom području Izraela, Revadim, gde su nađeni i oruđe od kamena i drugi fosilizovani ostaci, pokazala su da su ljudi naseljavali tu oblast i lovili slonove.

Profesor Izrael Herškovic sa Univerziteta Tel Aviv rekao je da je fosil u vrlo dobrom stanju, ali da je “izuzetno osetljiv” i da se ulažu napori kako bi bio sačuvan.

Naučnici navode da se ne zna da li je kljova ostatak ulovljenog slona ili su je našli praistorijski lokalni stanovnici i da li je imala duhovni značaj. Očekuje se da zajedničko istraživanje otkrije više detalja o praistorijskim lovcima i njihovoj kulturi.

beta

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti