Foto: Rina

Ženka beloglavog supa Jefimija se nakon više od godinu dana lutanja po Bliskom istoku konačno vratila u Srbiju.

Pomoću satelitske ogrlice praćena je od svojih mladalačkih dana od Uvca gde se izlegla pa sve do udaljenih predela.

Na put je krenula sa supom Teslom, koji je takođe praćen pomoću satelitske navigacije, a gotovo sve vreme proveli su zajedno u pustinji Saudijske Arabije.

– Tesla je stigao mesec dana pre nje, a Jefimija je nakon što je doletela u Srbiju prvo obišla kolonije beloglavih supova u Trešnjevici i Mileševcu da bi se njeno krajnje pristanište bilo u kanjonu Uvca, gde je uočena u restoranu za beloglave supove – kazali su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju. Određen broj nastrada na tim lutanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju, a i naleću na električne stubove ili vetrenjače.

– Jefimija i Tesla su uspešno prebrodili ovaj najkritičniji period života za supove i nadamo se da će se nagnezditi na Uvcu. Ali još je rano jer supovi tek posle pet godine postaju polno zreli – dodali su u fondaciji.

Foto: Rina

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove, 1994. godine na Uvcu, svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu.

Po otvaranju hranilišta oko 60 odsto je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi, a među njima su bili i Jefimija i Tesla.

kurir.rs/rina

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments