Foto: The New York Times

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan je u Crnoj Gori!

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje, prenosi “RTCG”. Laboratorija Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja, saopšteno je iz IJZ-a.

“Sprovedene su sve neophodne mere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečava i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja”, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolevanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obaveštavati javnosti.

Foto: NewsroomPost

Simptomi majmunskih boginja

Majmunske boginje obično počinju groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedelje, a u Srbiji je za sada zabeleženo desetak slučajeva.

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments