Foto: ustupljenafotografija

Međunarodni festival savremenog plesa „Tanz Platz“ održava se od 31. avgusta do 4. septembra 2022. godine, u SKCNS Fabrici. Ovo je šesto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a petodnevni program obuhvatiće plesne performanse i razgovore sa umetnicima, koji dolaze iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije.

“Tanz Platz” je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj plesnoj sceni i tendencije u savremenom plesu. Nastao je uz podršku evropske plesne platforme Aerowaves, u čijem fokusu su mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje kao i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.

Aerowaves je mreža plesnih festivala i pozorišta osnovana 1996. godine koju čine 42 eksperta iz područja savremenog plesa iz 33 države Evrope. Na prvom sastanku u Londonu 1996. godine pristigla su 262 video-zapisa iz 24 zemlje. Od tada započinje prezentacija plesnih izvedbi deset finalista u sklopu Resolution festivala u londonskom pozorištu The Place.

Foto: Panagiotis Maidis

Dvadeset pet godina kasnije, na otvoreni poziv pristiže više od 600 koreografija iz svih delova starog kontinenta, a finalisti, uz sad već tradicionalna izvođenja u Londonu, svoje radove mogu predstaviti i na dodatnih 25 scena širom Evrope. Toliko je, naime, registovanih partnera unutar platforme koju podržava EU od 2014. godine kroz program Kreativna Evropa. Time je broj mogućih prezentacija unutar Aerowaves mreže u jednoj sezoni dosegao više od 100 izvedbi.

Unutar Aerowaves mreže, svake godine u aprilu, u jednom od evropskih gradova održava se i Spring Forward festival, osnovan 2011. godine, kojem je cilj razvoj boljeg razumevanja i senzibiliteta publike na polju plesne umetnosti. U sklopu Festivala organizuju se okrugli stolovi na temu savremenog plesnog stvaralaštva, razgovori s publikom i radionice za buduće plesne kritičare.

Rad mreže Aerowaves počiva na uverenju da se mladi plesni umetnici razvijaju u susretu s publikom i umetnicima iz ostalih zemalja. S druge strane, publika ostaje oplemenjena iskustvom susreta s plesnom umetnošću koja odiše originalnošću i mladalačkom individualnošću.

Foto: Alize Brazzit

Ulaz na sve programe je besplatan. Producent Festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali mreža „Aerowaves“, Program Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Swedish Arts Council, Kulturradet i EU Japan Fest. Program će biti realizovan u okviru Kaleidoskopa kulture, programskog luka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments