Foto: Shutterstock/Share America

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, pa je važno da svi racionalnije koriste energiju i tako štede.

– Neće biti jednostavno pripremiti se za zimu, posebno što će biti potrebno vreme da i Elekteroprivreda Srbije (EPS) stane na noge posle kolapsa koji se desio decembra prošle godine. Spremni smo za svaki scenario, ali je drugo pitanje koliko će to da nas košta, jer nema jeftine energije, cela Evropa se sada bori sa tim da uopšte obezbedi dovoljne količine energije- rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Ona je istakla da je neverovatno da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa na grejanje, umesto da te količine budu u skladištu.

Podsetila je da je diverzifikacija snabdevača gasom prioritet i da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine biti mogućnost da Srbija gas dobije iz LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana, kao i da je plan povezivanje u gasnom sektoru i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom.

– Moramo da mislimo unapred i da donosimo odluke koje će osigurati energetsku bezbednost u narednih 10 godina, jer bez energije nema ni privrede, ni ekonomije, ni razvoja. Jedina opcija jeste da uvozimo gas, zbog čega je suštinski važno da imamo nekoliko snabdevača. Počinje izgradnja novog LNG terminala u Grčkoj i već sada mnoge zemlje pretenduju da koriste taj gas i dogovaraju količin – izjavila je Mihajlović.
– Srbiji su neophodni novi elektroenergetski kapaciteti, pre svega oni koji koriste OIE kako bi održala energetsku bezbednosti u narednih 20, 30 i 50 godina. Najveća greška će biti ako ne budemo gradili nove kapacitete, nego nastavimo da koristimo ugalj, a koristimo lignit najlošijeg kvaliteta i postojeće HE. To neće biti dovoljno za razvoj države i za 20 godina ćemo imati problem – rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Ukazala je da postoje zainteresovani investitori za izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana i da je neophodno da država obezbedi razvoj energetskog sektora.

– Osnovna stvar je da imamo plan i da znamo šta hoćemo. Da li hoćemo razne lobije koji zarad sopstvenih interesa vraćaju energetiku unazad ili hoćemo da se razvijamo? Da li hoćemo da profitiramo ili da gubimo – zapitala se ona.

Mihajlović je istakla da je sada trenutak da država odluči šta želi u narednih 20, 30, 50 godina i da shvati “da je za bezbednost države energetika podjednako važna kao i odbrana”.

beta/ekapija.com
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.1
03/05/2022 13:30

Pitanje je kakav cemo vazduh udisati kada založite sav ovaj mazut koji uvozite sada i koliku cete cenu da mu odredite do sledece zime i time opet baanoslovno zaradite? Ili da mozda konacno prosecna plata bude 1000 eura pa onda ok.

Last edited 21 dana ranije by Ns.1