Foto: NS2022
Novosadski sajam će od 3. do 13. marta biti stanica kulturnih dešavanja, koje organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pod nazivom „Seobe duša“. Centralni događaj programske celine predstavlja istoimena izložba sa podnaslovom „ Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu ” čiji je nosilac Gradska biblioteka.

Postavka će biti u Auli Novosadskog sajma i povezana je sa tradicionalnim Sajmom knjiga, što svakako ističe važnost najstarije sajamske kuće u Srbiji, koja će u deset dana postati centar književnosti. U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Književni paviljon „ Seobe duša“ okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

Foto: Novosadski sajam

– Hala „ Master“, Aula i Hala 1 Novosadskog sajma, biće pretvoreni u  jedinstveni multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti kakav do sada nije viđen u poslednjoj deceniji na Novosadskom sajmu i kao takav, biće pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Republike Srbije, naime, u tom periodu, posetioce svakodnevno očekuje 12 sati programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja u Hali „ Master“. U Auli će biti realizovana multimedijalna izložba „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu“, dok će Hala 1 biti prostor u kojem se organizuju koncerti, pozorišne predstve i različiti performansi – rekao je Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Program „Seoba duša” otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a, japanski kantautor Miyavi, 3. marta, koji će prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices svojim nastupom zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.

Foto: NSEPK M

-Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Ako smo to činili uz vrhunske izvođače klasične muzike, izložbe nekih od najvećih imena evropskog slikarstva, fotografije, novomedijske izraze i druge umetničke žanrove, onda je jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope novi izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da „oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama – rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

Na Novosadskom sajmu, u istom terminu, od 3. do 10. marta biti održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments