Foto: BHRaja.ca

Na današnji dan, pre 37 godina, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Za domaćina ove značajne sportske manifestacije kandidati su bili SFRJ, Japan i Švedska.

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je bivšoj Jugoslaviji pripala organizacija Zimskih igara, jesu tadašnje političke prilike, jer je u SFRJ bila mala verovatnoća za hladnoratovske bojkote. Tako je 1984. godine Sarajevo izborilo priliku da predstavi zemlju u najboljem svetlu. I pored ekonomske krize koja je usledila nakon Titove smrti, značajna sredstva bila su utrošena u pripremama za ZOI.

Čitaoci jugoslovenskih novina pozvani su da glasaju za maskotu Igara, a pobedu je odneo Vučko, delo slovenačkog dizajnera Jože Trobeca. Mali vuk, bio je prikladan izbor, a njegova misija bila je ta da zbliži čoveka i životinje ovog predela. Tako je Vučko, izborom Jugoslovena, postao simbol prvih i za sada jedinih Zimskih olimpijskih igara koje su održane u jednoj komunističkoj državi.

Foto: Destination Sarajevo

Osmog februara na sarajevskom stadionu Koševo, do najvišeg postolja Olimpijsku baklju donela je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić. Na četrnaestim po redu Zimskim olimpijskim igrama učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja. Sa Igara vesti je prenosilo 4.500 novinara.
Prodato je više od 250.000 ulaznica, od čega čak 200.000 u inostranstvu, a televizijski prenos pratilo je dve milijarde ljudi.

Na spisku sportova nalazili su se: alpsko skijanje, biatlon, bob, brzo klizanje, hokej na ledu, sankanje, skijaško trčanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i umetničko klizanje.

Najveći broj medalja osvojila je Istočna Nemačka, ukupno njih 24,od čega: 9 zlata, 9 srebra i 6 bronzi. Drugo mesto pripalo je Sovjetski Savez, dok je treća pozicija pripala SAD-u. SFR Jugoslavija delila je 14. mesto sa Japanom.

Za potrebe realizacije ovog sportskog takmičenja, uloženo je 142,6 miliona američkih dolara. Pored izgradnje staza i terena, podignuto je 2.850 komfornih stanova, kao i više lepih hotela, a otvoreno je 9.500 novih radnih mesta.

KIRK DAGLAS UŽIVAO NA ZOI

U to vreme, jedna holivudska zvezda posetila je Sarajevo. To je bio Kirk Daglas, kojem je i pored jedne neprijatne situacije, Sarajevo ostalo u lepom sećanju.

Priča počinje u jednom restoranu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gde je Kirk večerao. Neki novinari koji su sedeli u istom restoranu, prepoznali su holivudsku facu i zabeležili da je vlasnik, ili konobar, naplatio Daglasu porciju ćevapa više nego što bi trebalo. Priča se da je čak 10 puta više naplatio.

Kirk Daglas slikan u Sarajevu 1984. godine tokom ZOI; foto: Twitter

To je tada bio veliki skandal, time se urušavalo gostoprimstvo Sarajlija, te su restoran svi bojkotovali, pa je on, na kraju, prestao s radom.

Kirk Daglas nije štedeo ni kada se kockao. Po sarajevskim krugovima kružila je priča da je za jedno veče u kazinu potrošio neverovatnih 100.000 dolara.

Danas, ostali su samo tragovi nekada grandioznih objekata. Stanje u kom se nalazi infrastruktura ZIO u Sarajevu, najbolje oslikava burne godine koje su usledele. Ratovi i nemaština, naterali su ljude da zaborave na svedoke vremena SFR Jugoslavije. Mesto na kom su se održale sarajevske “Bele igre” poslednjih godina popularno je među jugonostalgičarima i mladim avanturistima.

Ovako danas izgleda deo na kojem su održavane ZOI; foto: Before after/Nemanja Knežević

B. Jovović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments