Foto: nsuzivo.rs

Posle nešto više od 100 godina nakon rođenja slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, poslastičar Paul Furst pravi poslasticu u čast ovog velikana pod nazivom “Mozartkugel”.

Međutim, Furst svoj proizvod nije patentirao, pa se tako u salzburškoj fabrici slatkiša Rajsigl počinju proizvoditi kugle po Furstovom receptu.

Foto: wikipedia.org

Posle Drugog svetskog rata, 1948. godine, jedan ogranak kompanije Rajsigl počinje da radi samostalno, kao preduzeće Mirabel koja je danas najpoznatija baš po proizvodnji Mocart kugli.

Originalne Furstove Mocart kugle pakuju se i dalje u originalni srebrno-plavi omot sa Mocartovim likom, dok su Mirabelove u omotu zlatno-crvene boje.

Foto: wikipedia.org

Kako bi se zadržao isti kvalitet originalnih salzburških Mocart kugli, u industrijskoj proizvodnji mora da se prođe 14 faza. Za izradu jedne kuglice potrebno je ukupno 2 sata i 30 minuta.

Foto: nsuzivo.rs

Originalni recept za Mocart kugle bi otprilike bio ovakav: kako bi mu slatkiš bio savršeno okrugao, on je svaku nugat kuglicu, oplemenjenu marcipanom, stavljao na mali drveni štap i onda umakao u crnu čokoladu. Rupu koja ostaje nakon uklanjanja drvenog štapića ručno je punio čokoladom.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments