Foto: nsuzivo.rs

Panika nikada nije od koristi i bezrazložna je jer Narodna banka Srbije obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, navode iz centralne banke.

Prema informacijama iz menjačnica da građani Srbije poslednjih dana više kupuju evre u strahu zbog dešavanja u Ukrajini, iz Narodne banke Srbije poručili su da razloga za paniku nema.

– Narodna banka Srbije je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu istakli su iz NBS i dodali da to uspešno rade od kad je krenula kriza izazvana koronavirusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju- rekli su za Kurir.

– Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu – navode oni i dodaju:

– Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila – zaključili su i ponovili da i deviznih sredstava i strane gotovine (keša, odnosno efektive) ima dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama.

– Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama. Panika nikada nije od koristi i bezrazložna je jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno. Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

Poruka Narodne banke Srbije građanima Srbije je sledeća:

– Pozivamo sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini – koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu – naveli su iz NBS.

kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments