Foto: Stil-Kurir

Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u Srbiji se čitavu sedmicu pre praznika i tog dana na reveru nosi specifičan amblem na kome su dve zelene trake i ljubičasti petolatični cvet.

Foto: Zavod za zaštitu biljaka Srbije

Kao glavni motiv za ovo znamenje izabran je spoj Albanske spomenice, spomenice za vernost otadžbini iz Prvog svetskog rata, i biljke koja je poznata i kao “feniks” među cvećem, jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi. Natalijina ramonda je zvanični simbol primirja.

Ovu biljku je 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića. On je zbog kraja u kojem je otkrio taj cvet, želeo da ga nazove „Niška ramonda“, ali je ipak odlučio da mu ime da po kraljici Nataliji Obrenović.

Natalijina ramonda je zaštićena zakonom u našoj zemlji, na spisku je retkih i ugroženih biljaka Evrope i ima je samo na Centralnom Balkanu. Raste na istoku Srbije, u Severnoj Makedoniji i u Grčkoj, ali i na Kajmakčalanu, gde je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe od 12. septembra do 3. oktobra 1916. godine i izvojevala pobedu, uz ogromne ljudske žrtve. Cvet se dovodi u vezu baš sa ovim istorijskim događajem.

novosti.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments