Naši zapadni susedi poznati su po tome što u poslednjim decenijama svoj jezik što više žele da distanciraju od srpskog praveći neke nove reči, koje zaista nekad zvuče smešno. Tako smo bili svedoci  novog “hrvatskog” specijaliteta mljevenika, koji su ustvari obični svima dobro poznati ćevapi. Samo nekoliko dana kasnije nova hrvatska reč izazvala je pažnju javnosti. Reč bezrukavnik pojavila se u katalogu jednog trgovačkog brenda, a zapravo radilo se o običnom prsluku.

Sada se pojavila potpuno nova reč, ali ovaj put čini se opravdana, a bogami i ukusna. Naime vlasnik restorana “Vidova suza” iz Koprivnice napravio je specijalitet kuće i nazvao ga “Ćevarak”. Još jedna izmišljena reč za običan ćevap rekli biste odmah, ali ne biste bili u pravu. Reč je zapravo o ćevapu od čistog junećeg mesa, ali sa jednom malom primesom. Vlasnik ovog poznatog restorana odlučio je da eksperimentiše i da u smesu za ćevape ubaci i mlevene čvarke.

Sigurni smo da je u pitanju prava gurmanska poslastica, koja je spojila dva tipična balkanska jela, a o tome svedoče i reakcije dvojice stručnjaka za gastronomiju Balkana, koji stoje iza Youtube kanala “Gastro tražilica”

https://www.youtube.com/watch?v=2QhgLe1LlCk

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro đaković
16/12/2021 14:03

Tlakomjer eksplodiro