Претрага
Претрага
Close this search box.

NEMA BABE KOJA ĆE DANAS PUSTITI DETE NA BAZEN ILI NA REKU I JEZERO DA SE KUPA Srbi na današnji dan praktikuju nesvakidašnji običaj

Foto: shutterstock.com

Iako iz dana u dan temperatura raste i bliže nam se vikend-vrućine za kad su najavljene temperature od oko 40 stepeni, naše babe veruju da se na današnji dan ne valja kupati ni u reci, ni u jezeru a u modernim vremenima ni u bazenu!

Razlog tome jeste veliki crkveni praznik i krsna slava – Sveti Prokopije, koji se obeležava 21. jula.

Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 “zaprečitih” dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi. U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje.

Na Svetog Prokopija se ne valja kupati u reci, jezeru a izbegava se čak i kupanje na bazenu , čak i sahranjivanje, a povrh svega ne valja se ni svađati, ni psovati.

– Sutra je onaj praznik kad babe ne daju deci da idu na jezero i bazen. Verujte četri godine sam radila na bazenu, broj kupača se prepolovi, napisala je jedna Snežana na Tviteru pa dodala: “Prokopije, kažu babe ne valja da se kupa u otvorenoj vodi.”

kurir.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti