Foto: nsuzivo.rs

Dok je cela zemlja čekala da se dve kazaljke opet preklope i uđemo u Novu godinu po julijanskom kalendaru, Novi Sad je u Srpskom narodnom pozorištu ispisao istoriju. On je nakon šest dugih godina čekanja postao Evropska prestonica kulture, glavni grad kulture u Evropi u narednih 350 dana. 

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2022- EPK”, otvorio je u Srpskom narodnom pozorištu ceremoniju u kojoj je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture.

-Novi Sad je grad kojem je titula EPK donela novu snagu da ispravlja svoje mane, ali i da ceni i podstiče višestruke vrline. Ova titula za Novi Sad nije samo čast, već pre svega odgovornost. Dobrodošli u Novi Sad, dobrodošli u Evropsku prestonicu kulture- istakao je Milenković.

U muzičko-plesnom spektaklu u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, Tamburaški orkestar “Velos”, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi. Režiju događaja potpisuje Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Foto: nsuzivo.rs

Ceremoniji je prisustvovala i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

-Novosađani neguju svoju ljubav prema gradu od malena, pažljivo. Ona je jedinstvena i po svojoj jačini i privrženosti. Sigurna sam da će u 2022. godini Novi Sad uspeti da Evropi predstavi ono po čemu je bio specifičan, kao grad na Dunavu, središte mnogobrojnih festivala i kulturnih dešavanja, ali i jezičke i kulturne raznolikosti- rekla je ministarka Gojković.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu, uz reči da Evropa računa da Novi Sad bude svetionik kulture i tolerancije, te da svojim primerom inspiriše ostale.

Foto: nsuzivo.rs

– Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, “najveće srpsko opščestvo na svijetu”, kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod. Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni. Hvala mojim Novosađanima! Zbog njih je sve ovo. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije zato što nas nisu ostavili same, već su nam se pridružili u borbi do pobede. Jer ovo nije samo priča jednog grada. Ovo je priča svih nas – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, izjavila je da ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture.

Nakon zvanične ceremonije, Doček se preselio na Bulevar Mihajla Pupina, ispred Banovine, gde je izvedena predstava o Milevi Marić Ajnštajn i Milutinu Milankoviću, a uloge su pripale Aniti Mančić i Borisu Isakoviću.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sofija
14/01/2022 12:35

Sa ovom titulom i novim vremenom u koje smo usli, vreme je i da stare dotrajale stvari nestanu.dotrajale i potrosene sisteme politicara ,njihove moci,otvaranja ceremonija,nabrajanja njihovih imena…oni su nebitni likovi totalno.idealizovanje nedoraslih likova je pogubno za ceo ljudski rod.nadam se da ce i sami sagledati i kulturno se povuci sa scene u ovoj godini kulture:)